Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

На дневен ред стои връщането на Западните покрайнини на България

neu1ГБ

На днешна дата – 27 ноември – но преди 95 години България е принудена да подпише грабителският за нас Ньойски договор. 11 278 кв. км територия е откъсната от България, милионно българско население остава под робството на съседите ни. Репарациите, които трябва да изплати страната ни на съюзниците възлизат на 2,25 млрд. златни франка. Според Ньойския договор губим Южна Добруджа, но и Струмишко и Западните покрайнини. Западна Тракия е окупирана от френски войски, а на конференцията в Сан-Ремо през 1920 г. Антантата я предава на Гърция с уговорката тя да осигури на България свободен и безмитен излаз на Бяло море - нещо, което никога не става.

Въпросът, който стои пред България днес е: възможна ли е ревизия на Ньойския диктат?

Ето мнението на акад. Григор Велев:

„След 1991 г. СФР Югославия се разпадна на 5 независими държави. По-късно Черна гора и Косово се отделиха като самостоятелни държави. Тоест, Югославия отдавна престана да бъде държавноправен субект. От този исторически момент Западните покрайнини се превръщат в ничия територия. Но най-неочаквано за бившите си съюзници Сърбия присъедини Западните покрайнини към своята територия. Българската държава не реагира, не изпрати дори и една протестна нота.
Казано с други думи – след като Кралството на сърбите, хърватите u словенците отдавна не съществува, а правоприемникът му в лицето на Социалистическа федеративна република Югославия вече го няма като държавноправен субект, решението на Ньойския договор от 1919 г. вече не е в сила... Затова към днешна дата са възможни три формули за разрешаване на проблема: Сърбия доброволно да върне територията на България в името на добросъседството. Втората възможност е България да се обърне към Арбитражния международен съд в Хага, за да потърси  справедливост. И трета, да се даде на Западните покрайнини международноправен статут на културна автономна област под протекциите на Сърбия и България."

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n