Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Ердоган не иска да проумее, че не е в безопасност, когато се перчи с мускулите си

kjhdgfГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

До нова ескалация на напрежението между Турция и Гърция се стигна след решението на Анкара отново да изпрати проучвателния кораб „Оруч Реис“ в оспорваните води в Средиземно море, предаде Ройтерс.Турските военноморски сили обявиха, че плавателният съд ще бъде на мисия до 20. октомври в същата зона, която включва и гръцкия остров Кастелоризо. „Оруч Реис“ бе в района от 10. август до

средата на септември, където направи проучвания за петрол и газ край острова. Сега мисията му са „сеизмични проучвания“.

Външното министерство на Атина окачестви турското решение като директна заплаха и призовава Анкара до оттегли проучвателния кораб. Междувременно министърът на отбраната в Гърция прекъсна визитата си в Португалия и ще се завърне в гръцката столица, за да следи ситуацията отблизо. По данни на гръцки информационен канал, военните кораби на Атина са разположени в Егейско море и в най-скоро време ще се насочат към остров Кастелоризо.

Миналия месец Турция прибра „Оруч Реис“, за да „даде път на дипломацията“. Това стана преди срещата на върха на ЕС, която заплашваше Анкара със санкции. Но с последните си действия Турция очевидно пренебрегва посланията на Евросъюза и реално се отказва от преговори с Гърция. Припомняме, че преди дни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства създаването на военен механизъм за деконфликт в Източното Средиземноморие, чрез използването на сигурна гореща линия, създадена между Гърция и Турция.

Очевидно, Ердоган не иска да проумее, че не е в безопасност, когато се перчи с мускулите си пред очевидно по-слабата Гърция. Защото има и по-силни от него, които чакат сгодния момент, за да му свият перките.

 

   

lloonnm

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n