Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Йосиф Висарионович се натискал за военноморска база на Адриатика

ofiruuГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Българските специални служби са имали свой агент в най-близкото обкръжение на югопрезидента Йосип Броз Тито през последните три години от живота му. Той бил внедрен сред обслужващия персонал. Това е единственият случай на наш агент около балканския сатрап, защото охраната му наистина била „желязна“. И това не е случайно – доказани са цели 22 опита за неговото ликвидиране.

Всички, без изключение, са по нареждане на Сталин.

Исторически факт е, че хърватинът наистина е бил куражлия, след като дръзва открито да се противопостави на кавказкия джелатин. За нас, българите, Йосип Броз е истински душманин, защото налага македонизацията във Вардарско с цената на десетки хиляди избити и тероризирани македонски българи. Но, реално погледнато, ако не беше насилствената македонизация, българската нация щеше да бъде ощетена още повече. Защото цялото население на Република Македония отдавна щеше да бъде сърбизирано и асимилирано от Белград. Като доказателство – нека си припомним съдбата на българското мнозинство в Поморавието, което Русия и другите „велики“ сили подариха на шумадийците. Ако отидете днес в Ниш и хванете такси, много голяма е вероятността да попаднете на шофьор, който да си признае, че баба му и дядо му са говорели български. Той, обаче, вече е сърбин…

Но да не се отклоняваме от темата.

Мечтата и стратегията на руските царе от векове са били Проливите, като свободен достъп до топлите морета. Сталин наследява от тях империята и мечтата им. Затова и коминтерновската пропагандна радиостанция „Христо Ботев“, която излъчва от територията на СССР по време на ВСВ, в емисиите си настоява за изтеглянето на българската армия от Македония. Но изрично не споменава и дума за изтегляне от Беломорието. Това прави впечатление на банкера и патриот Буров, който влиза във връзка със съветските проксита и така научава, че Сталин иска бъдещата, окупирана от него България, да има излаз на Бяло море. Където да бъде разположена съветска военноморска база!

За жалост, не станало така. Заслугата е на неграмотния български комунист Добри Терпешев, който в качеството си на министър без портфейл в отечественофронтовското правителство на Кимон Георгиев нарежда на българските войски да се изтеглят от Беломорието. Документирано е възмущението на съветския висш държавник Николай Булганин, по това време член на Държавния комитет по отбраната от този факт. Но вече било късно…

Затова Сталин насочва аспирациите си към социалистическа Югославия. Съветските държавници признават, че от целия оформил се Източен блок най-ценна им е Югославия, защото искат да я използват за своя военноморска база на Адриатическо море. „Тогава и Италия ще да бъде друга“, мечтаят те. Затова са готови на всичко, за да спечелят югославското ръководство – готови са даже да отнемат от България Пиринския край и да го подарят на Титовата държава.

За наше щастие, Тито си показва рогата пред Сталин преждевременно. Но става неговия най-голям враг. Историографи твърдят, че Джугашвили прави 22 неуспешни опита да ликвидира хърватския тарикат, който се прави на много важен. Веднъж му изпращат кутийка за бижута, която при отварянето си изпуска отровен газ. Накрая съветските килъри в бели престилки се заемат да разработят специален вирус, който да убие Тито и близкото му югославско обкръжение. Щял да оцелее само съветският агент, който предварително бил имунизиран.

Но всички замисли на „стоманения“

грузинец се провалят…

Накрая на Тито му писва и пише писмо до Кремъл: „Сталин. Престанете да ми пращате убийци! Вече хванахме петима, един с бомба, друг с пушка… Ако не престанете да изпращате убийци, аз ще изпратя в Москва един и няма да ми се наложи да изпращам втори.“

Според книгата „Тито и товарищи“ на Йоже Пиревец, известен италиански историк от словенски произход, хърватинът изпълнил своята заплаха. Сталин умира след един нощен запой в неговата вила. Пиревец твърди, че убиецът е използвал цианкалий.

Но дали е така? На външен вид калиевият цианид прилича на захарни кристали. Разтваря се добре във вода. В алкохол се разтваря слабо. Един от минусите на тази легендарна отрова е, че цианкалият във водна среда отделя (вследствие хидролизата) малки количества циановодород, който мирише на горчиви бадеми. Всъщност, само половината от всички хора на земята по генетични причини могат да усещат сочещата опасност миризма на горчиви бадеми. При приемане на повече от 40 - 50 mg човек губи съзнание до минута, понякога и за 10 секунди (в зависимост от количеството храна в стомаха и състоянието на имунната система). След около 45 минути отровеният изпада в състояние на кома или дълбок сън. Без медицинска намеса, след около два часа може да последва смърт, причинена от нарушаване на работата на сърдечните камери.

През нощта на 28. февруари 1953 година Сталин кани Маленков, Берия, Хрушчов и Булганин както обикновено да гледат филм и да вечерят. Сталин пита приближените си дали арестуваните лекари от Кремъл, повечето от които евреи, вече са направили „самопризнания“. Компанията се разотива чак призори. Йосиф Висарионович изпраща гостите си и инструктира охраната да не го будят. Очевидно е, че не е приел отровата по време на гощавката, защото би се строполил начаса на пода.

Денят минава, но от спалнята на Сталин не се чува никакъв звук. Вечерта, към 10:30 часа, охраната отваря плахо вратата и съзират диктатора проснат по пижама на пода, сред локва урина. А на масата - чаша и бутилка минерална вода…

Очевидно, убийците пратени от Тито, са поставили цианкалия в минералната вода. А отровата явно не е била в конска доза, защото коматозното състояние на Сталин продължило близо две денонощия преди да умре.

Самият Тито, на чиято съвест лежат десетки хиляди убийства, умира през 1980-а след четиримесечна агония. Вследствие диабета му отрязват единия крак; следва блокиране на бъбреците, повтаряща се пневмония, сепсис, вътрешни кръвоизливи, лезии на черния дроб и коматозно състояние.

Такъв – нерозов – е краят на диктаторите…

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n