Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

"Възгледът за македонска нация в началото на ХХ век не съществува", припомня швейцарският вестник „Нойе Цюрише цайтунг“

msdmdjjГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Две немскоезични издания тези дни обърнаха внимание на напрежението между София и Скопие. Статията в швейцарския "Нойе Цюрхер Цайтунг" е озаглавена "Сега България демонстрира мускули срещу Македония", а германският "Зюддойче Цайтунг" е озаглавил публикацията си "Първо името, сега пък езикът". В швейцарското издание авторът на статията Фолкер Пабст напомня: "В сегашния спор отново

става дума за това какво точно означава понятието Македония. Според българския възглед, македонска нация няма, няма и македонски език. От тази гледна точка славянските обитатели на Северна Македония са българи, като същото важи и за техните исторически личности, на първо място за Гоце Делчев, когото и двете държави почитат като национален герой и борец за свобода. По времето, когато Делчев се бори за независимостта от Османската империя, славяните в региона наистина се смятат за българи или просто за православни християни. Възгледът за македонска нация не съществува в началото на ХХ век".

"Нойе Цюрхер Цайтунг" подчертава, че по принцип двете страни поддържат прятелски отношения, а България първа е признала независимостта на бившата югославска република Македония. По този повод авторът коментира: "Сега спорът отново се разгорещява, отчасти, смята се, и заради проблемите на българското правителство. Защото вече над 100 дни всяка вечер се провеждат протести срещу корупцията в страната".

Германският "Зюддойче Цайтунг" се спира на позицията на премиера на Северна Македония Зоран Заев и припомня какво изпитание беше за него да отстъпи в спора за името с Гърция: "Тогава Заев пое огромен риск, а близките до Москва националисти в неговата страна го обявиха за предател".

За трудностите на Заев четем и в статията в "Нойе Цюрхер Цайтунг" следното: "Правителственият ръководител на Северна Македония се опитва да свали напрежението и демонстрира увереност, че проблемите скоро ще бъдат решени. Но политоложката Биляна Ванковска от университета в Скопие предполага, че в крайна сметка България ще се наложи - точно, както се случи и в спора за името с Гърция".

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n