Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Днес великият изобретател се е преродил в Милко Калайджиев

kdkdjfГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

За произхода на един от най-големите изобретатели в историята на човечеството – Никола Тесла – спорят австро-унгарци, хървати и сърби. Но, докато трима се карат, четвъртият печели. Изненадващо се оказа, че прадядото на световноизвестния техничар бил родом от село Извор, Велешко и носел фамилията Тесличков! Малкият Никола се ражда на 10. юли 1856 година в Смилян /направете връзката с българския

смилянски боб!/, тогава в границите на Австро-унгарската империя. Има брат Дане и сестри Милка, Ангелина и Марица /sic!/. Баща му го записва да учи в Техническия университет в Грац и младият студент тръгва ударно, но след втората година се изкалпазанява и се отдава на комар. Правят втори опит, като го записват в Карловия университет в Прага; там нашето момче изкарва само един семестър.

Въпреки, че не се е дипломирал никъде, през 1880 г. Тесла се премества в Будапеща, Унгария, където става главен инженер в Националната телефонна компания. Тоест, можем да го смятаме за първопроходец и в тази област, далеч преди пробива на гербаджийските калинки и бесепарските десиславки. Което е и още едно убедително доказателство за българския му произход.

Мести се във Франция, където изобретява модел на асинхронен двигател. Вместо да получи обещаната премия от 25 000 долара, французите го прецакват и той заминава за Америка. В джоба си носи препоръчително писмо от Чарлс Бачелър, адресирано до Томас Едисън. „Познавам двама велики мъже - вие сте единият от тях, а другият е този млад човек“, пише в писмото.

Едисън наема Никола Тесла да работи за „Машината на Едисън“. Балканецът и тук проявява своя гений и получава предложение да препроектира напълно генераторите за постоянен ток на Едисън. През 1885 г. Тесла заявява, че може да преправи неефективния мотор и генераторите на Едисън и да подобри производството на електроенергия и намали разходите. Според неговите думи, Едисън му обещава 50 000 долара, ако успее. След месеци работа, Тесла изпълнява задачата и пита за заплащането. Едисън също го прецаква, заявявайки, че само се е пошегувал…

Оттогава Тесла започва да работи за себе си. Умира през 1943 година в хотелска стая, беден и самотен. Но оставя зад себе си десетки изобретения и нововъведения в областта на асинхронните двигатели, въртящото се магнитно поле, предаването на радиосигнали.

Но да се върнем към сензационното откритие, че Тесла-Тесличков е с корени от Велешко. Разбира се, то е направено от македонски журналисти. Според колегите, не само Гоце е македонец, македонски корени има и самият Майкъл Джексън!

А за нас, българите, остава утехата, че Никола Тесла очевидно се е преродил в Милко Калайджиев!

 

 fddf                                                                  fgfg

   

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n