Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Защо някои искат образователен ценз за да гласуваш, а законът не изисква никакъв ценз за депутати, съветници и министри?!

sdwesИван ВЕЛЧЕВ

 Мине не мине време и мантрата “Образователен ценз” обхване като коронавирус разни субекти! Това става по правило преди избори, а сега - и като част от пропагандата за нова конституция. Защото това искане е елементарно, лесноусвояемо и лесносмилаемо от „широките народни маси”. Идеята за образователен ценз се лансира не за първи път в общественото пространство от различни субекти.

Първият, който се обяви за такъв ценз още през 2011 бе тогавашният депутат от БСП Любен Корнезов /лека му пръст/, който се изцепи: „Не би трябвало неграмотните и тези, които не си плащат данъците, сметките и само тежат на обществото със социални помощи да имат право да гласуват”! /Само че, де ти неграмотни, де ти на социални помощи?!/   Нещо повече, през 2014, за да не изостане от общия хор, Общинският съвет на БСП в Павел баня официално поиска от своето национално ръководство „да се въведе задължителен образователен ценз за избирателите”! Също през 2014 година ВМРО заяви, че е „редно да има ограничаване на права за хората, които нямат поне основно образование”! Обръщам внимание на израза ”основно образование”.

                 През 2015 г. проф. Михаил Константинов каза, че е време да се замислим за някаква форма на образователен ценз. Предлагаше да се усложнят бюлетините така, че да не могат циганите да се справят. Не „неграмотните”, а циганите?! В края на 2018 г. вицето Томислав Дончев пък каза: „Редно е да има ограничаване на права за хората, които нямат поне основно образование”.

              През настоящата година най-силно крещят за образователен ценз пак ВМРО. Ето какво заяви техният евродепутат Ангел Джамбазки: ”Затова ние настояваме да се въведе образователен ценз при гласуване. Държавата е осигурила безплатно образование до 16 години. Това е образователна норма, която трябва да се спазва“. Забележете промяната на ВМРО - от „основно образование” през 2014 /което е завършен 7-ми клас/, сега те искат средно образование - завършен 10-и клас ! Ако така продължава, не се съмнявам, че след 4-5 години те ще поискат минимум висше образование и даже право за гласуване да имат само... доктори на науките! И това го каза човек, който е учил цели 12 години за юрист и едва е завършил! Самият факт, че още няма изяснено точно какво минимално образование се изисква, е ярко доказателство, че не то интересува управляващите, а манипулирането на общественото мнение! Защото разликата между основно и средно образование е цели 3 години!

               И така, по същество:

               ПЪРВО: Няма съмнение, че „образователният ценз” е само един документ! Няма значение дали това е диплома, сертификат, удостоверение и т.н. Документ, чрез който евентуално трябва да доказваме на комисията, че сме „грамотни”! Сещам се за времето, когато бях в казармата след завършване на висшето образование. Бях новобранец в НШЗО - Плевен и в първите дни старшината Георгиев, като истински „баща на ротата” ни поиска дипломите за средно образование, а ние носихме току-що получените дипломи за висше образование. „А, не - каза старшината - вие може да имате висше образование, но де да ви знам дали имате средно?! А в закона пише - „средно образование”! И ни даде срок до 24 часа да си идем по домовете и да си дойдем със „средната диплома”! Може да е за смях, но старшината беше гениален! Той беше предвидил какво ще стане в наше време…

               През 2014 журналисти от „Дарик“ си направили експеримент и изпратили запитване за купуване на диплома от посочен сайт, в който предлагат лесно и бързо получаване на дипломи. От получения отговор става ясно, че цената на дипломата за основно образование е 800 лв., а за висше зависи - от специалността и учебното заведение, което си изберем. В имейла - отговор е гарантирано, че дипломите са абсолютно автентични с всички отличителни знаци, подписи и печати...

               Има ли някой, който да не знае това? Има ли някой, който да не е чул за търговията с дипломи за всякакво образование, в т.ч. и висше? Нима не помним онази Калинка от фонд ”Земеделие”, която трябваше да управлява милиарди евра, а се оказа с... фалшива диплома?

 

               ВТОРО:    Презумпцията за образователния ценз е да има „информиран избор”, т.е. хората да знаят за кого и за какво гласуват! Но iujkhобразованието не означава непременно ум! „Бедата на съвременното образование е в това, че то маскира истинските размери на човешкото невежество” - заявява английският писател Ивлин Уо, а известният руски писател и дисидент Александър Солженицин е още по-категоричен: „Образованието не добавя ум”! Запомнете това!

 Настина, гарантира ли образованието ум и дали пък хора без образование не са направили много по-велики неща?

По време на перестройката в СССР там се появи сериен убиец, известен като „Канибала от Ростов”. Той беше убил 56 души, предимно деца. Много от тях са били разфасовани и изядени от него! Безспорно това е един от най-жестоките убийци в историята не само на СССР, но и на света. И какъв мислите е той? Някакъв неграмотен и грозен Джак Изкормвача? Нищо подобно! Андрей Романович Чикатило /името на убиеца/ е... учител, и то по литература! Човек, който е преподавал Пушкин, Лермонтов, Чехов, Достоевски... По време на 12-годишните издирвания, следствието на няколко пъти се сбъсква с името му, но и те са разсъждавали така елементарно: ”О, не, този не може да бъде! Все пак е учител, с благ вид!”. Чак накрая, когато са се натрупали безспорни доказателства, разследващите осъзнали грешката си!

       Андрей Чикатило е имал безупречен избирателен ценз!

       Едно от най-великите открития, което вкара света в новата ера на електричеството, е електромагнитната индукция на Майкъл Фарадей! Неговото име се свързва с куп научни открития в сферата на химията, физиката, електричеството и магнетизма. И какъв ли престижен университет е завършил този гений? Бедният син на ковач не е имал пари и никога не е ходил на училище! Той е започнал да се самообразова чак на 14 години, когато работи като чирак при книжар-книговезец! Според нашенските умници, самоукият Майкъл Фарадей не може да има образователен ценз и не може да бъде наричан даже учен!

             По данни на международната организация PISA, около 50% от българските ученици на 15 години са функционално неграмотни! Т.е. могат да четат, но не разбират това, което четат. Знаят числата, но не могат да смятат. Точно това са завършилите основно образование, които само три години след това придобиват избирателни права. Да, те ще имат диплома за основно, а най-вероятно и за средно образование, ще имат „образователен ценз”, но какво променя това?

             Професионалното образование и гражданската култура са коренно различни неща. Могат да бъдат посочени не един и двама висшисти, дори доктори на науките, доценти и професори, които са още в началните класове на гражданското образование.

       Цитирам част от една партийна програма /няма да казвам на коя партия/:

„Целта, която си поставямe, е така преосмислените ценности да послужат за носещи опори на дългосрочна политическа алтернатива, основана на морални императиви и ориентири и следователно способна да овладее и хуманизира съвременния глобализационен процес, в условията на паралелните процеси на ерозия на регулиращата компетентност на националната държава. Всякакви съкращения в инвестиционния капацитет на кохезионните региони за нас са неприемливи.”

             Как смятате вие, колко от тези функционално неграмотни граждани ще разбират за какво става дума, за да гласуват „информирано”?

               „Образованието не добавя ум!”

 

   ТРЕТО: Всички се занимават само с ценза на избирателите, но не казват нищо за

ценза на ИЗБИРАНИТЕ!! Трябва да ви разочаровам: законът не изисква НИКАКЪВ ЦЕНЗ за депутати, съветници, министри! Т.е. такива могат да стават /и стават/ всякакви неграмотници, но ние сме се вторачили в избирателите!

             Т.е. за депутат не се изисква образователен ценз, но поне основно образование е необходимо за чистач в съда. За минимална заплата, кандидатите трябва да отговорят за редица изисквания, сред които „ умения за работа в  екип; комуникативност, експедитивност, организираност, лоялност...”! Такива изисквания няма предявявани в закона дори и към министър-председателя! Същото е и с членовете на секционните избирателни комисии /СИК/! Единственото изискване е, те да владеят български език, но не се споменава и дума за нивото на образование! Някой би ли ми превел този критерий, кой и как го контролира? Виждали ли сте протоколи от СИК, сред които има такива, които напомнят за древното килийно училище? За какъв български език и за какви пет лева въобще си говорим?!

             И така - на избори, организирани от неграмотни СИК, доктори на науките трябва да избират неграмотни депутати и съветници?! Представяте ли си как професор, доктор на науките, ще трябва да доказва своя “ценз” пред член на СИК с незавършено основно образование! Някой виждал ли е по-голяма тъпотия?

 

             ЧЕТВЪРТО: Идеолозите за въвеждане на избирателен ценз искат да ни внушат, че само това е проблемът на нашите тъй прекрасни избори! Сериозно?

jngfffd           Преди няколко години именно патриотите, със същият телешки възторг успяха да наложат задължителното гласуване. То трябваше да доведе до невиждано повишаване на избирателната активност и, съответно, до по-голяма легитимност на властта. Да, ама друг път! Ако задължителното гласуване постигна някакъв ефект, то той беше в полза на купения вот. Просто държавата закарва на крака „стоката“ на търговците на гласове! На практика няма и санкции за неявилите се на избори, но това е заслуга на Съда. Но същевременно, на последните избори има над 600 000 невалидни бюлетини и те не са в ромските секции! Това е равно на общия брой на гласувалите за ДПС и патриотите! А през 2014 БСП получи даже по-малко гласове /около 500 000/!

           Та кое изкривява повече изборните резултати - циганите или всички безобразия по време на изборите? Защото всички изкривявания на изборния процес стават преди влизането в изборната секция. Контролираният вот от страна на администрацията и частния бизнес, огромният брой умишлено неизчистени „мъртви души” в списъците, рейсовете с туристи от съседна държава, целият фарс за показно местене на чували с бюлетини пред камерите и други подобни правят картината на реалния вот много изкривена, но не заради липсата на ценз!

             Професионалното образование и гражданската култура са коренно различни неща. Могат да бъдат посочени не един и двама висшисти, дори доктори на науките, доценти и професори, които са още в началните класове на гражданското образование. В сегашната конституция гаранция, че в НС може да попадне неграмотен депутат, няма. При господстващата в някои партии система на продажба на местата в листите, като нищо можем да се окажем някой ден с депутат, който не може да чете, макар че и сега има такива, които едва сричат. На фона на грозните продажби на депутати и цели парламентарни групи, проблемът с циганите изглежда второстепенен. Пък и циганите продават, но българи купуват! Така че, вместо да упрекваме циганите, че си продават гласовете, можем да упрекваме българите, българските политици и партии, че купуват циганските гласове.

             В крайна сметка циганите ли обраха милиарди от КТБ? Циганите ли раздават държавни поръчки за милиарди на свои роднини и познати? Решението на българските проблеми не са циганите. А колкото до образователния ценз, тоя път е хлъзгав и опасен. Тръгне ли се по него, някой може да поиска и имуществен ценз? Колко му е...

           Тези, които раздават помощи на калпак на неграмотните, които отговарят за ниското ниво на образованието и за пародията на избори, в които те с радост използват платен вот, искат да ни заглавичкват с някакъв ценз?! Въвеждането на образователен ценз ще бъде унизително признаване за негодността на нашата политическа система и алиби за всички, които я използват като носна кърпичка за свои цели!

           А и никой няма да допусне въвеждането на образователен ценз, все пак не сме 19-и век! Протокол № 12 към Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи /Рим, 4.XI.2000 г ЧЛЕН 1 Обща забрана на дискриминацията/, ясно регламентира: ”1. Упражняването на всяко право, предвидено в закона, следва да бъде осигурено без всякаква дискриминация, основана на пол, раса, цвят на кожата, език, религия, политически и други убеждения, национален или социален произход, принадлежност към национално малцинство, имущество, рождение или друг някакъв признак. 2. Никой не може да бъде дискриминиран от който и да е орган на властта на каквото и да е основание, включително посочените в параграф 1.„

         Да се въведе образователен ценз сега, е равносилно на връщане на смъртното наказание в България! И двете са много желани от населението.      

           Но уви, „Образованието не добавя ум”!

 

 

------------------------------------------------------------

 На снимките: Александър Солженицин и чували с изборни бюлетини

 

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n