Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Преди да прочетете този секретен доклад, убедете се, че не ви следят

repANONYMOUS

Ако сте противници на ваксините и се боите от чипиране, ако сте убедени, че Джордж Сорос е рептил, ако са ви симпатични протестърите от QAnon, тогава най-вероятно сте чували от сигурно място, че Илюминатите управляват света. И все пак, за всички останали читатели ще се опитаме да разкажем кои са илюминатите. В исторически смисъл понятието е свързано с баварските илюминати - тайно

общество, просъществувало само десетилетие - от 1776 до 1785 година. Тази организация била основана от Адам Вайсхаупт, германски професор по право, който вярвал дълбоко в идеалите на Просвещението. Неговият "илюминатски орден" е имал за цел да популяризира тези идеали сред елита. Вайсхаупт е искал да просвети членовете-илюминати в областта на логиката, филантропията и други светски ценности - така че те да могат да влияят на политическите решения, когато се доберат до властта. В началото групата е била съставена само от шепа хора. А дори и в най-големия си разцвет, илюминатите са били между 650 и 2500.

Вярванията на илюминатите са се разпространявали и сред други групи - илюминати например са ставали членове на масонски ложи и по този начин са привличали членовете към своето собствено, конкурентно тайно общество.

В какво са вярвали илюминатите?

По всичко изглежда, че те са правили необичайни неща, че са използвали символи от рода на совите, че са възприемали псевдоними, за да избягват идентификация, че са имали сложни йерархии от рода на Novice, Minerval и Illuminated Minerval, които са разграничавали елита от масите. Известно е, че членовете на това тайно общество са били крайно параноични и са използвали подобен на шпионския протокол, за да запазват в тайна самоличността на членовете си.

Настроени срещу църквата и монархическата власт, илюминатите са били по-близо до революционерите, отколкото до управниците на света, тъй като са се стремяли да подкопаят могъщи институции от рода на монархията.

Успели ли са илюминатите да покорят света?

 Историците са склонни да мислят, че илюминатите са имали незначителен успех в опитите си да постигнат влияние. Това не пречи днес много хора да вярват, че илюминатите контролират света. Доказателството на конспиративната им теза е очевидно: ако всемогъща тайна организация доминира света, така или иначе никога не бихме разбрали за това. Нали?!

Друг момент от познанието за илюминатите е, че често е трудно то да се различи от това, което знаем за масоните - нивата, на които те проникват и властта, с която се смесват. Знаем, че сред илюминатите е имало по-видни представители на обществото - херцози и други лидери, личности, влиятелни за времето си, но забравени сега. Някои източници твърдят, че писателят Йохан В. Гьоте е бил член на групата, макар че други оспорват тези твърдения.

През 1785 година херцогът на Бавария Карл Теодор забранява тайните общества, включително илюминатите - и въвежда сериозни наказания за всеки, който се присъедини към тях. (В България имаше опит неотдавна да се забрани на членовете на съдебната власт и на политици да членуват в тайни общества, който се оказа неудачен.)

Както се описва в "Енциклопедия на конспиративните теории в американската история", открити документи в домовете на висши членове на ордена на илюминатите като Ксавиер фон Звак потвърждават някои от най-зловещите теории за илюминатите, от рода на мечтите им за световна доминация и култово поведение, въпреки че тези документи може и да преувеличават истината за групата.

Най-прочутите конспиративни теории са дело на физика Джон Робисън, който през 1797-ма обвинява илюминатите, че са проникнали в редовете на масоните. Абат Августин Баруел допринася за конспирацията, като доразвива теорията, че тайни общества, включително илюминатите, стоят зад Френската революция. По-късно някои от основателите на САЩ успяват да засилят интереса към илюминатите от другата страна на океана. През 1798-ма Джордж Вашингтон пише писмо, в което обсъжда заплахата от илюминатите. Той самият вярва, че тази заплаха е избегната, но споменаването им от него всъщност само засилва мита за тях. В паниката, предизвикана от анти-илюминатските книги и проповеди, Томас Джеферсън се оказва (неоснователно) обвинен, че е член на групата. Въпреки че тези ранни паники около илюминатите отминават бързо, те създават на групата легитимност, която по-късно придава на тезата за многовековна конспирация още по-голяма убедителност.

Каква е връзката на илюминатите с масоните?

Конспиративните теории винаги са били популярни в САЩ, но в продължение на векове илюминатите са предизвиквали по-малко страх от масоните. През 1828-ма е създадена антимасонска партия, която да се бори с тайната организация. Въпреки че тя скоро прекратява съществуването си, масоните остават любим източник на параноя в Америка.

Тъй като илюминатите са набирали много от членовете си в Европа чрез масонските ложи, двете групи често са обърквани. До известна степен параноята около масонството произлиза от реалното влияние на ложата в САЩ. Много от основателите на Америка, доказано, са членове на масонски ложи. Някои основни американски символи също произлизат от масоните: има убедителни аргументи, че Всевиждащото око над пирамида върху доларите произлиза от масонската символика. Има обаче и аргументи, че то е християнски символ; онова, което знаем със сигурност, е че то няма нищо общо с баварските илюминати.

"Хората използват понятие като "илюминати", за да дефинират всичко, което не харесват или което противоречи на техните ценности", казва Йозеф Учински, политолог в университета в Маями и съавтор на "Американски конспиративни теории", заедно с Джоузеф Парънт.

Страхът от Илюминатите е естествен

В средата на 70-те години на ХХ век, митът за илюминатите се завръща триумфално чрез литературата. Трилогията "Илюминатус" на Робърт Шиа и Робърт Антон Уилсън представя илюминатите с иронична безпристрастност. Тази трилогия се превръща в фундаментален елемент на контракултурата и преплитането в нея на реални изследвания с фантастични елементи, връща илюминатите отново в центъра на обществения интерес. Оттам нататък, илюминатите се превръщат периодично в главен герой в популярната култура - примерно в свръхпопулярния роман на Дан Браун "Шестото клеймо". В най-различни субкултури групата често се комбинира със сатанизъм, митове за извънземни и други идеи, които са били тотално чужди на първите баварски илюминати.

Шшшт, топсекретно! Изгори преди да прочетеш!!!

Със сигурност вече знаете твърде много, ако сте прочели тази статия. Пазете се и се оглеждайте внимателно за скрити символи и паранормални явления! Рептилите може да разпознаете по лошия тен и дъха на чесън!

fdsfsd

------------------------------------------

Бел. ред. Поради очаквани заплахи за живота си, авторът на този опус предпочете да остане анонимен.

 

 

   

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n