Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Издирваният от Интерпол супер-масон Личо Джели присъствал на нелегална премиера на своя стихосбирка в София през 1997

masoГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Историята на масонството е подобна на самото масонство – залутана между легендите и действителността, между тайната и истината. Жалонна за аналите на българското масонство е случката със спасяването на Русе през Освободителната война от масона Иван Ведър... Как Деню от Разград се превръща в Иван Ведър? За да отговорим на този въпрос, трябва да разкажем за един изумителен

живот, достоен за приключенски роман от ранга на „Наследникът от Калкута“. Деню е роден е на 2 юли 1827 година. Още 14-годишен, за да защити живота на баща си, убива един турчин и е принуден да бяга от родния си дом. В Шумен се запознава с английски инженери, които му помагат да замине за Цариград. Оттам, с техните протекции отива да учи в протестантския колеж на остров Малта. Без да завърши, прекъсва образованието си и става моряк. С английски кораби обикаля света и научава френски, гръцки и арабски език; после участва и в Кримската война. През 1863 г. Ведър е посветен в масонството в цариградската английска „Ориентал ложа № 687” и бързо получава

най-високата високата масонска степен.

Говоренето на много езици, а и масонските му връзки, му отварят вратите и към висшата отоманска администрация.

През Освободителната война той вече е в Русе, където е преводач в Иностранния отдел на Областното управление. Така научава, че Съветът на пашите е решил всички българи да се изколят, а градът да се плячкоса и запали щом турците бъдат принудени да го отстъпят. След като научава страшната вест, Иван Ведър се среща с митрополит Климент (Васил Друмев) и италианския консул, за да действат заедно. С подкуп от 40 английски лири охраната пуска делегацията в главното укрепление Левент табия. Там заварват командващия на елитната египетска армия Дилявер паша, арабин, масон от ложата „The Star of the East“ („Източната звезда“) №2 1355 в Бейрут (Сирия). На масонския поздрав на Ведър пашата отговорил веднага: „Разчитайте на братска услуга“. Така били спасени близо 4 000 русенци от сигурна смърт, а градът - от разорение. Обаче историкът Божидар Савов, който се занимава с историята на българското масонство, е категоричен, че в архивите липсват документи за този случай. „Този казус е останал повече в паметта на признателните русенци“, признава той.

Така историята на българското масонство се люшка между героични, но легендарни истории като спасяването на Русе и някои откровено фарсови изпълнения. Навярно всички си спомнят как през 2014 българските медии ентусиазирано разпространиха сензацията, че е открит масонски ръкопис на Раковски. Те се позоваваха на откритието на един варненски колекционер на старинни ръкописи и книги. Адвокат Христо Раев твърдеше, че купил стар оръфан тефтер, който се оказва неизвестен ръкопис на идеолога на българската националноосвободителна революция Георги Раковски! С мастило в бележника са написани два текста с параметрите на философски есета - „Разсъждения връх франкмасонската същност за човещина“ и „Ценностите на живота“. Ясно се вижда подписът на Раковски, не липсва и печат на БРЦК. Театрали-масони побързаха да драматизират новоткритото съчинение и да изнесат представление в Руския културно-информационен център… Но в един момент литературната изследователка д-р Десислава Иванова доказа, че „ръкописът на Раковски“ е откровен фалшификат! Преписан почти дословно от масонско съчинение на Карл Николай Щарке от 1911 година… По този начин случаят „Раковски“ постави ребром въпроса за откровеното подценяване на „профанното“ обществено мнение от страна на „елитарната“ масонска общност в България. Постави под съмнение и почтеността на методите, с които масоните постигат своите цели.

В края на краищата - какви са целите на Масонството?

Можем да се ориентираме по това какви са делата на масоните. В ново време наши масони възстановиха българското военно гробище край село Цапари в Северна Македония. Безспорно, похвално дело!

Но да не забравяме и случая от тази пролет с групата за „мокри поръчки“ на офицера от НСО. Подполковникът членувал в столична масонска ложа заедно с магистрати, бивши министри и висши държавни служители. Те си разменяли доклади и документи, включително постановления на Софийска градска прокуратура. В момента те са разследвани за търговия с влияние.

Срамна страница в историята на световното масонство е и случаят с италианската супер-ложа „Propaganda masonica – Due“ или „Р-2“. През 1967 година в ложата бива приет брат Личо Джели, бивш фашистки активист от епохата на Мусолини. Името му се свързва с мистериозното изчезване на 20 тона злато, принадлежало на югославския крал. Но Джели вече се е превърнал в успешен бизнесмен и скоро става Велик майстор на ложата. Под негово ръководство масоните проникват във висшия италиански елит, във финансовите, политическите и военните среди, дори и във Ватикана.

Големият скандал с „Р-2“ избухва през 1981 година, когато става известно, че в тази тайна ложа, която подготвяла десен преврат в страната, влизат и много министри, генерали, членове на парламента, ръководители на разузнавателни служби, дипломати и индустриалци, които накрая се оказаха зад решетките. Самият Личо Джели също е обвинен в изнудване, политически рекет, финансови машинации. „Великият майстор“ е арестуван, но успява да избяга мистериозно от женевския затвор „Шат-Долон“ и след това изчезва безследно.

Да, но най-неочаквано Джели се появява в… София. През 1997 година наше издателство отпечатва луксозно издание на неговата стихосбирка „Песен за Ванда“. И наши масони, бивши офицери от ДС, организират полулегална премиера на книгата с личното участие на автора.

Изводите остават за вас…

 

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n