Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

За живописеца проф. Никола Маринов и за това колко малко почтеност е нужна, за да бъде и вълкът сит, и агнето цяло

kdfjghГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Всъщност, изложбите са две. Първата е под наслов „Никола Маринов и неговите ученици“ и бе открита през лятото на 2019 година в Търговище, родния град на големия акварелист. Втората е назована „Никола Маринов. Ателието на свободния дух“ и бе открита преди две седмици от НХГ в залите на Двореца. Прави впечатление еднаквата кураторска идея – да бъде представен Н. Маринов в „компанията“ на неговите

изключително талантливи и популярни ученици. Което не говори добре за куратора на втората изложба. За да излезе от неловката ситуация изкуствоведката Анелия Николаева заявява пред медиите, че идеята била нейна и тя я „подарила“ на ръководството на търговищката галерия. Така ли е наистина? За да пием вода от извора, портал „Гласът на България“ се свърза с Пламен Проданов, директор на ХГ „Н. Маринов“.

„Бих могъл да реагирам по доста по-цветист начин, но ще споделя само, че твърдението на Анелия Николаева не съдържа истина. Идеята за търговищката изложба се роди тук, сред колектива на нашата галерия. - заяви директорът Проданов. - Целият този спор за авторството на идеята не е особено продуктивен, като се има предвид, че вариантите са най-общо казано два: изложба само за твореца Н. Маринов или експозиция, представяща него и учениците му. Ние избрахме втория вариант. Не виждам нещо лошо в това, че и Анелия Николаева е предпочела него." 

Повече за неловката ситуация може да научите ТУК

 

  

 

   

   

 

 

 

   Fluida

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n