Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Борис Джонсън и Брекзит ще принудят шотландците да гласуват за независимост през есента на 2021

btreГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Шотландската премиерка Никола Стърджън не изключи възможността за нов референдум за независимост догодина, заявявайки, че би искала гражданите да гласуват в началото на мандата на новия парламент през есента на 2021 година, съобщават британските медии. Шотландците не поискаха независимост на референдума през 2014 г., но Брекзит и неуспехът на правителството на Джонсън в

борбата с коронавируса работят в полза на отцепването от Великобритания. Предварителните социологически проучвания сега показват, че повечето шотландци ще подкрепят независимостта.

„Мисля, че е наистина важно да разполагаме с всички възможности, докато се възстановяваме от коронавируса и силата да го направим по правилния начин – това е нещо, което повечето шотландци искат да видят, а не образа на Борис Джонсън и неговите брекзитъри”, каза Стърджън.

От друга страна, премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви, че референдумът през 2014 г., на който шотландците гласуваха 55:45 против независимостта, е решаващ и че това събитие е „едно за поколение“. Остава да видим дали администрацията на Джонсън има правни аргументи и съответните лостове, за да спре очертаващия се разпад на Великобритания.

Проучване на социологическата агенция Ipsos Mori в Обединеното кралство показва, че 50% от анкетираните вярват, че Великобритания няма да съществува до 10 години.

 

------------------------------------

По материали на БГНЕС

 

 

   

lloonnm

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n