Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Менделеев, Пржевалски и Грибоедов са най-известните шпиони на Кремъл от миналото

jkjhfgtГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Великият химик Дмитрий Менделеев е един от най-известните агенти на руското разузнаване през 19. век, твърди Сергей Наришкин, директор на руската служба за външно разузнаване, в интервю за сп. „Историк”. Той отбелязва, че преди формирането на руското външно разузнаване като отделна професионална структура, хора с най-различни професии са били наемани за получаването на необходимата информация.

 “Ще посоча няколко от най-известните имена на такива разузнавачи: първият председател на Императорското руско историческо дружество - княз Пьотр Вяземски, химикът Дмитрий Менделеев, географът и изследовател Николай Пржевалски и, разбира се, писателят и дипломат Александър Грибоедов. Всички те в една или друга степен са се занимавали с разузнавателни дейности – политически и военно-стратегически шпионаж“, каза Наришкин.

Именно Менделеев е получил информацията, необходима за организирането в Русия на безопасното производство на бездимен барут на основата на пироксилин. Предимствата на този барут са, че използването му увеличава обсега на стрелба и точността ѝ. За първи път пироксилиновият барут е изобретен от французите, но те не искали да споделят своето ноу-хау с никого.

За да овладее всички технологични нюанси, Менделеев е изпратен във Франция по указание на руското военно министерство през 1890 година. Пътуването официално има чисто научен характер. Във Франция Менделеев използва приятелството си с местни химици и успява да получи информация за това как французите са усъвършенствали производството на бездимен барут. След това получената информация е използвана за производството на това вещество в Русия.

 

------------------------------

По информация на БГНЕС

 

   

lloonnm

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n