Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Дебютният филм на Павел Веснаков спечели Наградата за актьорско майсторство

vrbtГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Харизматичният български актьор Юлиан Вергов спечели Наградата за най-добър актьор на 42-рото издание на престижния Международен филмов фестивал в Кайро. Председател на международното жури беше големият руски режисьор Александър Сокуров, смятан за най-талантливия ученик на Тарковски. Вергов получи признанието за ролята си в дългоочаквания дебютен пълнометражен филм на даровития млад български режисьор Павел Веснаков. Лентата „Уроци по немски“ /German lessons/ стартира като проект в продуцентската програма „София Мийтингс“, част от София Филм Фест.

„След тежкото ни кино-пътуване през последните 6 години, сме радостни, че главното ни действащо лице Юлиян Вергов бе оценен по достойнство. – споделя Павел Веснаков. - Със своето скромно и честно изпълнение той напълно заслужава тази чест. Повече от щастливи сме и нямаме търпение да споделим филма с вас, българската публика!“

Веснаков успя да впечатли кино-обществото още със своите късометражни филми. С „Влакове“ той спечели наградата „Jameson“ за най-добър български късометражен филм за 2011 година; стряскащ със своето послание бе „Парафиненият принц“, много награди спечелиха „Чест“ и „Зевс“. Българската публика ще има възможност да се срещне с дебютния му игрален филм „Уроци по немски“, който ще бъде представен в конкурсната програма на 25-ия София Филм Фест през 2021 година.

Да припомним, че форумът в Кайро се нарежда сред 16-те най-авторитетни международни кинофестивали, които са от категория „А“.

 

   

   Lema BG

lloonnm

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n