Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Иранските служби отвлякоха Рухола Зам преди година в Париж

jhvГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Иранското правителство е обесило дисидента журналист Рухола Зам, който с журналистическата си дейност се смята за вдъхновител на големите национални протести през 2017 година. Екзекуцията идва дни след като беше съобщено, че Върховният съд в страната е потвърдил смъртната присъда на 47-годишния журналист. Зам живееше и работеше в Париж, откъдето поддържаше свой новинарски сайт и

канал в апликацията Телеграм. От революционната гвардия на Иран обявиха, че той е бил заловен през октомври 2019 година след сложна операция, която е включвала контраразузнавателни похвати.

След официалното съобщение за екзекуцията международната организация „Репортери без граници“ излезе с гневна позиция срещу действието на иранските власти и обвини върховния лидер Аятолах Али Хаменей като основен организатор на скалъпения съдебен процес и екзекуцията. През седмицата от Международната федерация на журналистите съобщиха, че през 2020 г. са били убити общо 43-ма журналисти, а в различни затвори се намират 235 репортери.

Редакцията на портал „Гласът на България“ изразява своето възмущение и протест срещу драстичното погазване на свободата на словото от правителството на Иран и се солидаризира с протестната позиция на журналистическата гилдия от свободния свят.

 

   

   Lema BG

lloonnm

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n