Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Според разследващи журналисти, отравянето на опозиционера е било подготвяно още от 2017

mtrГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Ново съвместно разследване на „Белингкат“ и няколко партньорски медии разкрива доказателства, които според тях показват, че отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални през август е било извършено от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ). Разследването цитира "голям обем доказателства под формата на данни от пътувания и комуникации". В него участват руският разследвайщ

сайт „Инсайдър“, немският „Шпигел“ и CNN. Според публикацията, отравянето на известния критик на Кремъл е било подготвяно още от 2017 г.

"От началото на 2017 до август 2020 членове на таен отдел на ФСБ, специализиран в работата с отровни вещества, са следили Навални по време на пътуванията му из Русия, летели са заедно с него над 30 пъти и са направили най-малко два опита да го отровят преди операцията в Томск", съобщава „Белингкат“.

Навални в момента е в Германия, където се възстановява след като беше отровен с "новичок" в Сибир в края на август. Навални твърди, че президентът на Русия

Владимир Путин е наредил отравянето му.

Кремъл отрича да има нещо общо.

„Белингкат“ е базирана във Великобритания група за разследвания по открити данни. Журналистите са идентифицирали трима служители на ФСБ от споменатия таен отдел, които са пътували заедно с Навални до Новосибирск и след това са го последвали до Томск, където той е бил отровен. Тримата са били подкрепяни и надзиравани от най-малко петима други служители на ФСБ, някои от които също са пътували до Омск, където Навални е приет в болница след като се почувства зле.

Докладът посочва имената на Алексей Александров, Иван Осипов - и двамата лекари, и на Владимир Пиняев. Разследването не казва дали тримата са потърсени за коментари.

"Членовете на отдела са комуникирали помежду си по време на операцията, с рязко зачестяване на комуникацията точно преди отравянето, както и през нощта, когато Алексей Навални напуска хотела и се отправя към летището в Томск", се казва в разследването.

Навални се почувства зле малко след излитането за Москва. Екипажът прави принудително кацане в Омск, където 44-годишният опозиционер е настанен в болница, откъдето по-късно е преместен в Германия. Лекарите установиха, че е бил отровен с нервнопаралитично вещество.

Докладът на „Белингкат“ излиза два дни след като британският вестник „Таймс“ цитира западни разузнавателни източници, според които е направен втори опит за отравяне на Навални, малко преди да бъде транспортиран в Германия.

Разследващите казват, че анализ на метаданните от телефонната комуникация между 12 служители на ФСБ към Руския институт по криминалистика показва, че този отдел е действал като бутиков отряд за използване на химически оръжия, по подобие на управляваната от КГБ лаборатория в миналото, която е била описвана от избягали бивши съветски агенти.

ФСБ е наследник на КГБ, прочутата

тайна полиция на комунистическия режим,

която е закрита през 1991 г. при разпадането на Съветския съюз.

"Като анализирахме всички метаданни, съвпаденията в данните за полетите и изтекли по-рано бази данни, идентифицирахме поне 15 служители, които работят в тайния подотдел за отравяния на ФСБ към института по криминалистика. Поне 8 от тях - включително техният ръководител Станислав Макшалов, имат пряко участие в различните етапи на няколкото опита за отравяне на Алексей Навални", пише в доклада.

Членовете на т.нар. "отряд с отровите" са следели Навални поне от 16. януари 2017 г. - точно месец след като той обявява, че планира да участва в изборите за президент през следващата година. Служителите на ФСБ са използвали различни самоличности по време на полетите, често с едно име на отиване и с различно на връщане. Разследването разкрива 37 пътувания на членове на тайния отдел, които съвпадат с пътувания на Навални.

Европейският съюз и Великобритания замразиха активи и наложиха забрани за пътуване на шестима висши руски представители, за които се смята, че са отговорни за отравянето на Навални. Използваната отрова срещу Навални е подобна на идентифицираната от британските власти при отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през 2018 г. в Солзбъри, Англия.

С подобно на „новичок“ вещество беше отровен и българският бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 г. в София.

 

-----------------------------------------------

Бел. ред. Предишната публикация на това разследване е в „Свободна Европа“

 

   

   Lema BG

lloonnm

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n