Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Сърбомански групировки разпространиха личните данни на много от всички 88 450 жители на РСМ, придобили БГ-гражданство

pituГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Немското председателство на ЕС изтича заедно с настоящата календарна 2020 година. На германския политически връх много му се искаше да направи нещо запомнящо се през тези кратки 6 месеца. Затова е обясним интересът на Меркел и сие към българското вето и въобще към нерешените проблеми между България и РСМакедония. Един от най-влиятелните немски консервативни всекидневници „Ди Велт“

/“Светът“/ потърси за интервю Екатерина Захариева. В разговора българският външен министър точно и аргументирано назова истинските проблеми пред добросъседските ни отношения с братята-македонци.

„През последните 10 години 88 450 северномакедонци получиха българско гражданство въз основа на своя български етнически произход. Те са български и европейски граждани. И те също имат правото на самоопределение. Но днес всеки, който в Република Северна Македония се определи като гражданин с български корени, бива дискриминиран. Буквално преди три седмици няколко групи разпространиха лични данни и адреси на такива хора, като част от тях бяха заплашени с обесване.“ Това изтъкна министър Захариева.

„Това се случва във Фейсбук, като участва и един македонскимитрополит. Това са заплахи, на които държавните институции трябваше да реагират, защото става въпрос за безопасността на тези хора. Но те реагират само, ако ги помолим за това. Не трябва да се чака при такива ситуации. Трябва да бъде ясно, че институциите в една страна, която е кандидат за членство в ЕС реагират, когато има прояви на дискриминация срещу групи от населението на основата на религия, пол или идентичност. И всеки, който изразява мнение, различно от официалното, че трябва да се работи съвместно с България, също става обект на омраза. Това се случи на самия министър-председател Зоран Заев. За съжаление, идеята за създаване на нация въз основа на омразата срещу България там все още е държавна политика.“ – уточни тя.

В своите отговори на въпросите на „Ди Велт“ Захариева напомни, че премиерът Заев беше силно критикуван в родината си, след като обяви, че България не трябва да бъде представяна повече като „фашистки окупатор“, както пише и днес в македонските учебници. Допустимо ли е днес германците да бъдат описвани в някакви учебници като фашисти? – попита реторично българският министър.

В същото време нашите съседи честваха най-тържествено 40 години от смъртта на един от най-мрачните диктатори в световната история – Йосип Броз Тито. Който за по-малко от 10 години е избил около 1,7 млн. души в бивша Югославия, в това число и десетки хиляди българи, жители на новосформираната НРМакедония. А те продължават да го честват, например кметът на Скопие организира помпозни тържества. Същото би било, ако на кмета на Берлин му хрумне идеята да чества годишнината от смъртта на Хитлер…

По европейски ли е така?

ooyd

 

   

lloonnm

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n