Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Пореден шпионски скандал се завихри около Руското посолство в София

gwsГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Навръх Коледа нов шпионски скандал отрови отношенията между София и Москва. Оказа се, че руски Дядо Мраз под пагон изнасял в „чувалчето“ си секретна военна информация. Добрият старец бил подпомаган от българско джудженце, което срещу заплащане в конвертируема валута „снасяло“ секретни данни. По сигнал на Държавна агенция "Национална сигурност" в Специализирана прокуратура е

образувано досъдебно производство за престъпление срещу Република България - за това, че чуждестранен гражданин е събирал информация, представляваща държавна тайна, с цел предоставянето ѝ на чужда държава или чужда организация (престъпление по чл. 104, ал. 1 НК).

В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2017 г. до настоящия момент, пореден гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е била събирана военна информация, в т.ч. за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от САЩ. Целта е била информацията, представляваща държавна и служебна тайна, да бъде предадена на руското военно разузнаване в Москва. За реализирането на незаконната си дейност руският гражданин е осъществявал контакти с български гражданин, който е имал достъп до съответната класифицирана информация. На него е била обещавана и предоставяна финансова облага. Установено е, че руският гражданин се ползва с дипломатически статут. Съгласно чл.31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането му в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 104, ал. 1 НК, наказателното производство срещу чуждестранния гражданин е спряно на основание чл. 25, ал. 1 т. 3 НПК - "деецът е лице с имунитет". В тази връзка, на 17. декември 2020 г., главният прокурор Иван Гешев е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и предприетите действия.

В крайна сметка Министерството на външните работи обяви за персона нон грата дипломата от руското посолство в София и му даде 72 часа срок да напусне страната заради действия, несъвместими с дипломатическия му статут. Хора, запознати с дипломатическите потайности, уточняват, че става дума за полковник Василий Сазанович - военен аташе в посолството на Руската федерация в София.

 

   

   Lema BG

lloonnm

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n