Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Сърбин е основател на United Group, която напазарува Виваком, Нова телевизия и вестниците на Пеевски

niuГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Година и половина след като Нова телевизия беше придобита от братята Домусчиеви, медийната компания е на път да бъде продадена. Това става ясно от съобщение, публикувано в интернет страницата на Нова. “Адванс Медиа Груп, дъщерно дружество на инвестиционния холдинг Адванс Пропъртис, собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, води разговори с Юнайтед Груп, водещ доставчик на телекомуникационни услуги и собственик на медии в Югоизточна Европа, за възможна продажба на най-голямата мултиплатформена медия в България - Нова Броудкастинг Груп”, гласи съобщението.

Наскоро “Нова Броудкастинг груп” пък купи Канал 3, музикалните канали The Voice и Magic TV, както и радиостанциите “Веселина“, “Витоша“, Magic FM и The Voice.

Новината има и продължение, след като стана ясно, че "Юнайтед груп", които купиха БТК и са в процес на придобиване на "Нова Броудкастинг Груп", искат да купят и вестниците на одиозния Делян Пеевски. Става въпрос за "Телеграф", "Монитор", "Политика", "Меридиан мач" и "Борба".

Концентрацията на толкова влиятелни български медии в едни ръце сама по себе си е обезпокоителна. И първо трябва да мине през Комисията за защита на конкуренцията. Но притесненията идват и от друга посока – каква е националността на капиталите, които ще управляват това влиятелно медийно портфолио?

Кой е купувачът

“Юнайтед груп“ (United Group) е собственост на британските фондове "Би Си партнърс" (BC Partners) и Кей Кей Ар (KKR). В портфолиото на компанията е Tele2 в Хърватия, както и активи в Сърбия, Словения, Босна и Херцеговина и Черна гора. През лятото на тази година “Юнайтед груп" придоби българския телеком БTK (Vivacom), както и големия доставчик на телекомуникационни услуги и платена телевизия в Гърция - Forthnet.

Британската телекомуникационна и медийна компания "Юнайтед груп" започва историята си през 2000 г. като малък кабелен оператор, основан от сръбския бизнесмен Драган Шолак. През годините минава през серия финансови инвеститори, но Шолак остава неизменно ключово лице и миноритарен акционер. Делът му не е известен, като според някои медийни публикации може да надхвърля и 20%.

Затова, въпреки поговорките, че парите не миришат и нямат националност, българските специални служби трябва да проучат и да парират в зародиш всеки злоумишлен опит България да бъде вкарана в една нова, медийна Югославия. Слагачеството на Стамболийски, на звенарите около Дамян Велчев и на Димитровските болшевики спрямо Сърбославия трябва да ни бъде обица на ухото.

 

 

   

lloonnm

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n