Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Но се задава нещастен развод в самата Великобритания

yfgГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Най-после има сделка за Брекзит! Великобритания и ЕС подписаха търговското споразумение, което узаконява раздялата им, предава агенция Reuters. На отделни пресконференции председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и британският премиер Борис Джонсън обявиха, че е извървян успешно дългият и труден път за постигане на балансирано споразумение. Председателят на

Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и главният преговорящ на ЕС Мишел Барние изразиха облекчение и призоваха Европа да гледа напред. Постигането на споразумение бе отговорното решение и за двете страни, заяви Фон дер Лайен. Тя определи преговорите като много трудни.

Борис Джонсън пък е доволен, че британците ще имат пълна политическа и икономическа независимост от 1. януари 2021. „Ще бъдем ваш приятел, ваш съюзник, ваша опора и да не забравяме - първи пазар за вас, защото при все че сме напуснали ЕС, тази страна остава свързана с Европа в културен, емоционален, исторически, стратегически и геополитически план“, добави още той.

Лошата новина за Лондон - премиерката на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия Никола Стърджън заяви днес след подписването на споразумението, че е време британската провинция да стане независима европейска нация.

„Брекзит идва против волята на шотландския народ, заявил с 62 процента от гласовете, че не желае да излиза от ЕС“, отбеляза Стърджън. И подчерта, че никакво споразумение никога не ще може да компенсира онова, което Brexit ни отне.

Въпреки новото споразумение, обаче, на 1. януари 2021 г. ще настъпят големи промени. На тази дата Обединеното кралство ще напусне единния пазар на ЕС и митническия съюз, както и всички политики и международни споразумения на ЕС. Свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали между Обединеното кралство и ЕС ще бъде прекратено. ЕС и Обединеното кралство ще формират два отделни пазара и две отделни регулаторни и правни области. Това ще създаде пречки пред търговията със стоки и услуги и пред трансграничната мобилност и обмен, които понастоящем не съществуват и в двете посоки.

 

   

lloonnm

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n