Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Ще се наложи ли на бившия US-президент да бяга от страната, скрит в багажник?!

jjuihjddГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

От няколко години в САЩ се случват неща, които биха били немислими по времето на Рейгън, да речем. Първо, Тръмп дойде на власт след безпрецедентни знаци за руска намеса в американските избори. Безцеремонният Доналд отрича това, но не крие възхищението си от Владимир Путин, който според него е най-богатият човек на света. Второ, расовите вълнения от миналото лято са незапомнени по мащабите си

в целия демократичен Западен свят. И като капак дойде снощният кървав щурм на Капитолийския хълм във Вашингтон, при който привърженици на Тръмп /подстрекавани от него/ нахлуха в сградата на Конгреса и предизвикаха хаос и безредици, при които загинаха 4 души, а десетки бяха ранени и арестувани.

За нас, източноевропейците, които вряхме и кипяхме в гърнето на „Прехода“ това не е нещо невиждано. Преди 24 години българският парламент беше опустошен от протестиращи срещу правителството на Жан Виденов. Но жертви нямаше… Сякаш най-сходно с изпълнението на Тръмп и сие бе изпълнението на Груевски, който пред пролетта на 2017 година насъска своите агитки да превземат парламента в Скопие и да се саморазправят с опозицията в лицето на Заев.

Какво се случи в Македония после, помним добре – Груевски бе осъден и, за да не влезе в затвора, позорно избяга в Унгария, скрит в багажника на унгарски дипломатически автомобил.

„Няма да се учудя, ако Тръмп бъде подведен под съдебна отговорност не само за подстрекателството снощи, но и заради изтеклия разговор за изборите в Джорджия, където той подканва към фалшификация на 12 000 гласа“, припомня Весела Чернева от Европейския съвет по външна политика. Другият момент е, че Иран и Ирак вече поискаха от Интерпол да арестува вече бившия щатски президент заради атентата срещу Абу Махди ал Мухандис, убит по заповед на Тръмп миналата година заедно с иранския генерал Касем Солеймани.

Така че, едва ли някой ще се учуди, ако на Доналд Тръмп се наложи да повтори сценария „Груевски“. Оня, с багажника.

Остава само да гадаем за посоката на последното му пътуване.

Не, мексиканците определено няма да му се зарадват.

Остава най-вероятния маршрут - през Аляска – към Чукотка…

 

   

   Lema BG

lloonnm

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n