Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Нашата ДС е трябвало да работи активно срещу натовска Турция

mdlfaГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

В КГБ винаги са гледали на САЩ като на главен противник, срещу който трябва да работят, включително и чрез т. нар. активни мероприятия. Това става ясно от документ на КГБ, предоставен в края на 70-те години на ХХ век на по-малкия „брат“ – комунистическата Държавна сигурност. Документът представлява Насоки в работата на служба „А“, както и някои конкретни мероприятия по отделни страни и райони от 1979 г.

Служба „А“ в КГБ отговаря за подготовката и извършването на активни мероприятия, което на езика на чекистите означава дезинформации, компромати, пропаганда, опити за влияние по нелегален път, фалшификации под различна форма.

В документа се посочва, че КГБ разглеждат мероприятията против Збигнев Бжежински, който по това време е съветник по национална сигурност на американския президент, като твърде важни. Изнася се и информация за съвместните операции „Цунами“, „Заклет враг“ и „Термит“, насочени основно срещу военните мисии на САЩ зад граница. Чекистите работят активно, за да осуетят превръщането на ФРГ в ядрена държава, както и против разполагането на неутронно оръжие на територията на Западна Европа.

Цялата публикация на Христо Христов може да прочетете ТУК

 

 

   Fluida

   Lema BG

lloonnm

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n