Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Внесохме проблема с антибългаризма на Сърбия в Европейската комисия

dsdfГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Въпрос към Европейската комисия (ЕК) по повод антибългаризма в Сърбия внесе Ангел Джамбазки. Българският евродепутат и заместник-председател на ВМРО е възмутен от безобразния език на омразата. Този език е насочен срещу България и българите от страна на сръбски общественици и активисти. В своя въпрос към ЕК за антибългаризма в Сърбия Джамбазки представя фактите: В интервю проф. Драган Симеунович, публикувано на 2. февруари, българите са представени като зверове и садисти. Според думите на Симеунович, българите не просто са убивали, а са измъчвали жертвите си и са налагали „българизация“. Това не кореспондира по никакъв начин с историческата истина. Дори напротив – има множество свидетелства за зверствата на сръбската армия и сръбски банди над българското население в Западните покрайнини и Македония. Даже доскоро официалната сръбска власт беше конфискувала паметна плоча на избитите българи в Босилеград и района по време на ПСВ от сръбската банда на Коста Печанац, посочва българският евродепутат. Той посочва и думите на Ивица Дачич, председател на сръбската скупщина, който обвини България във „фашистки престъпления“, които отново не кореспондират с историческата истина.

Поради това Джамбазки се обръща към Комисията и Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност със следните въпроси:

1. Република Сърбия ще даде ли обяснение защо чрез подобни изказвания и внушения се прави опит за дестабилизация на региона чрез демонизирането на България?

2. Какви ще са действията на Комисията спрямо Сърбия и засилващия се език, насаждащ омраза към България?

Ако положението в Сърбия не се нормализира, а за подобно развитие на нещата управляващата националистическа партия на Вучич не дава надежди, логична реакция от страна на официална София е да наложи вето на сръбските преговори за членство в ЕС. Както вече ни показа Гърция, западните ни съседи разбират най-добре езика на принудата.

 

----------------------------------

на картата: така трябва да изглежда България според Цариградската конференция на Великите сили от 1876 година 

 

 

   Fluida

   Lema BG

lloonnm

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n