Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Отровите са открити в продуктите на 4 компании, след разследване на комисия към американския Конгрес

oufryГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Четири водещи компании в производството на бебешки храни са продавали пюрета, в които има високи нива на арсен, олово, живак и кадмий, съобщи Си Ен Ен, цитирайки разследване на комисия към американския Конгрес. Според разследването, производителите знаели за високите нива на химикалите. Арсен, олово, живак и кадмий са в списъка на Световната здравна организация за 10-­те химикала, опасни

за детското здраве. И четирите химикала се срещат в естествено състояние в почвата, но има дадени региони по света, където концентрацията им е значително по­висока заради използването на пестициди и индустриалното замърсяване. Всички тежки метали са свързани с по­висок риск от рак и хронични заболявания.

Развитието на бебетата е от съществено значение, а високите нива на тежки метали може да доведе до мозъчни увреждания, сочат данните на СЗО. Американската администрация за храните и лекарствата няма минимални стойности за тежки метали за повечето бебешки храни. Агенцията е определила стандарт от 100 части на милиард за неорганичен арсен, но само за детските оризови храни, но дори това ниво е значително по­високо, отколкото трябва, смятат експерти. За сравнение – максималните нива за неорганичен арсен за бутилирана вода е 10 части на милиард.

Вътрешно тестване на храните, направено от компаниите „Гербер“, „Бийч­нът нютришън къмпъни“, „Нърчър Инк.“ и „Хаин селестиал инк.“ показва нива на тежките метали значително над допустимите стойности в сравнение с тези за бутилираната вода.

Съставките на бебешките храни за конкретни продукти съдържат до 91 пъти по­високи нива на неорганичен арсен, до 117 пъти по­високи нива на олово и до 69 пъти – на кадмий. За живака стойностите са пет пъти над допустимото, в сравнение с бутилираната вода. Въпреки тези стойности, компаниите одобрили бебешките храни за продажба. Комисията установява също, че няма значение дали храната е маркирана като органична или не – нивата на вредни химикали са едни и същи са всички разновидности.

Други три компании за бебешки храни също са били част от разследването на комисията, но не са съдействали. Става въпрос за „Спраут органик фуудс“, „Уолмарт“ и „Кемпбъл сууп“. „Отказът им да съдействат може би крие наличието на още по-­високи нива на токсични тежки метали в бебешките им храни, дори по­-високи от тези на конкурентите им“, пише в доклада.

 

 

   Fluida

   Lema BG

lloonnm

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n