Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Сред тях са и двама министри; подозренията са, че имат връзки с вражески разузнавания

ojtГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

НАТО отказа да издаде сертификати за сигурност, разрешаващи достъп до класифицирана информация на блока на 10 представители на различни правителствени ведомства от Северна Македония. Това съобщиха медии от Скопие. Досега държавата е поискала такива сертификати за 300 македонски граждани, 200 от тях вече са получили документите. Сред държавните служители, на които е отказан достъп до секретна

информация на Алианса, са двама министри от сегашното правителство в Скопие. Техните имена не се разкриват. Списъкът включва и представители от Северна Македония, работещи по договор в Афганистан.

Стоян Славески, ръководител на Дирекцията за сигурност на класифицираната информация в Северна Македония, твърди, че е малко вероятно тези чиновници и служители на компании да имат отказ за достъп до секретна информация на НАТО поради корупция или връзки с престъпни организации. Според него, основните причини за отказ на достъп до класифицирана информация на НАТО са най-често дългият престой на длъжностно лице в държава, неприятелска към НАТО, както и наличието на редица контакти с лица, които доказано работят за разузнавателни служби на трети страни. Като например за Москва, Пекин или Белград.

Америка се завърна на световната сцена и ще се изправи срещу авторитаризма в Русия и Китай, възстановявайки връзките със съюзниците си. Това беше основното послание на новоизбрания американски президент Джо Байдън в първото му външнополитическо обръщение.

 

  

 

   

   

 

 

 

   Fluida

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n