Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Договори ли се Заев да пусне Сашо Миялков? И на каква цена?

moГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

В РС Македония избухна тежък институционален конфликт поради бягството от страната на една от най-зловещите фигури на режима на Никола Груевски – бившият шеф на контраразузнаването Сашо Миялков, който от неделя след обяд е в неизвестност. Вчера вътрешното министерство на Оливер Спасовски издаде заповед за международно издирване. Ръководителят на Прокуратурата за борба срещу

организираната престъпност и корупцията Вилма Русковска съобщи пред медиите, че е получила оперативна информация, че Миялков се готви да избяга през зеления коридор край град Куманово в съседна Сърбия. Тя веднага споделила тази информация с вътрешното министерство и Агенцията за национална сигурност, но “там нямали данни за подобно бягство”. Русковска подробно описа колко разговора е имала със служители на вътрешното министерство в продължение на 10 часа без да има конкретни мерки от тяхна страна. В крайна сметка, издирването започва малко преди 22:00 часа в неделя, когато Сашо Миялков не е открит нито в жилището си, нито на обичайните си места, където пребивава.

“Това е истинска катастрофа. Много е трудно да се работи, когато нямате подкрепа от останалите”, каза възмутена Вилма Русковска.

„Загубихме доста време. Тези неща трябва да се извършват от разузнаването, а не от Прокуратурата. Ние трябва да получаваме информация от тях, а не обратното. Ако разузнаването няма информация, а прокуратурата има, тогава се задава логичният въпрос дали те не са скрили нещо… В тази ситуация ние нямахме основание да искаме арест.” Допълни Русковска.

Миялков ръководи еднолично контраразузнаването от 29. август 2006 г. до 12. май 2015 година. Той подаде оставка три дни след кървавия инцидент край Куманово, когато загинаха десет македонски полицаи, а много други бяха ранени. Тогава в медиите се появиха твърдения, че Груевски и Миялков са организирали тази атака на косовски албанци, за да отвлекат вниманието от вътрешните проблеми.

Сашо Миялков бе смятан за най-влиятелната личност по време на режима на Никола Груевски. Той се счита и за един от най-богатите хора в страната. Арестуван е за първи път само седмица, след като Груевски избяга от страната и получи убежище в Унгария. На 26. февруари се очаква да бъде произнесена окончателната присъда срещу Миялков по делото “Таргет-Твърдина” за масовото незаконно подслушване в страната по време на управлението на Никола Груевски. По това дело Миялков може да получи ефективна присъда от 13 години затвор. В периода от 2008 до 2015 г. са били подслушвани незаконно над 20 хиляди македонски граждани. Чрез различни системи за проследяване македонското контраразузнаване е подслушвало 4286 телефонни номера без да има необходимото за това съдебно решение.

От разпространените подслушвани разговори през 2015 година стана ясно, че Миялков контролира съдебната система и брутално нарежда кой да бъде арестуван и на кого да бъде отнет бизнесът. Официално премиерът Зоран Заев изрази разочарованието си, че бившият контраразузнавач №1 все още не е открит и не е поставен под домашен арест. Той заяви, че очаква институциите да направят всичко необходимо Миялков да бъде открит, както и подробности от тях за този случай. Ако бъдат констатирани пропуски, призова да се потърси отговорност от виновните лица. Заев е категоричен, че няма никакво политическо споразумение с Миялков.

Но снощи в центъра на Скопие се появи огромен транспарант с надпис:

„Заев: Договорих се със Сашо!

Миялков: Променям стила си!“

Иронията е, че по време на съдебния процес Сашо Миялков на няколко пъти заяви, че „не е в негов стил да бяга”.

 

---------------------------------------------

По материали на БГНЕС; на снимката - братовчедите, които 10 години дерибействаха в Македония.

 

 

  

 

   

   

 

 

 

   Fluida

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n