Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Още по-хубаво е, ако си роден в Ленинград и си приятел на Володя Путин

lomkГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Миналата година приятелят на Путин от детските години в Ленинград и негов спаринг партньор от тренировките по джудо Аркадий Ротенберг бе отличен със златната звезда на Герой на труда. Заради строежа на 19-километровия мост, свързващ заграбения Крим с „континентална“ Русия. Но мостът не е единствения обект, построен от Ротенберг с държавни средства в Крим. И медалът не е единствената

награда. Свързани с него фирми и фондове са придобили най-добрите терени по крайбрежието и милиардни активи в Крим, който се намира под санкции. И така приятелят на Путин и „крал на държавните поръчки“ Аркадий получава за лично ползване почти една четвърт от Крим.

Да, за строежа на моста Ротенберг получава 228 милиарда рубли. Колко от тях са вложени в бетон и асфалт и колко са прибрани в джоба – това е отделен въпрос. Другата държавна поръчка е реконструкцията на някогашния пионерски лагер „Артек“. Първоначалният договор е за около 2,3 млрд рубли. За пет години поисканата от изпълнителя сума скача 13 пъти – до 30,5 млрд, въпреки забраната от закона за държавните поръчки.

И още – Аркадий Ротенберг е изкупил най-атрактивните терени по крайбрежието. Купува си и два санаториума – „Ая Петри“ /Свети Петър/ и „Мисхор“, плюс двореца на Великия княз Петър Романов общо за 1,5 млрд рубли – колкото е половината от спечеленото за построяването на оградата около лагера „Артек“. Старият джудист си е напазарувал и телекомуникационни фирми и е единственият инвеститор в хазартния сектор в Крим.

Според разследвания на руски журналисти от „Проект медия“, Ротенберг е усвоил досега една четвърт от всички пари, заделени от Кремъл по програмата за развитие на Крим от 2014 до 2024 година.

И всичко това – заради новоимператорския дворец край Геленджик и в името на старото приятелство!

 

---------------------------------------

Текст към снимката: "Крым наш! Мы не шутим!"

Настоящият валутен курс е 90 рубли за 1 евро

 

 

   

   

 

 

 

sa

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n