Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Междувременно, САЩ нанесоха въздушни удари в Сирия срещу проирански милиции

nkyГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Световната терористична мрежа "Ал Кайда" има нов, опитен и изключително опасен лидер. Айман ал Зауахири, който наследи Осама бин Ладен след убийството му от американски военни в Пакистан на 2 май 2011, или е мъртъв, или се е оттеглил от активна дейност. Сега ислямистите са под командването на Сейф ал Адел", това е съобщил за в-к „Дейли мирър“ експерт от западна разузнавателна служба, пожелал

анонимност. /Припомняме, че миналата есен пакистански източници съобщиха, че 69-годишният Зауахири е починал от естествена смърт в Афганистан - бел. ред./ По думите на разузнавача, новият ислямистки водач е роден в Египет около 1960 г. под името Мохамед Салах ал дин Зайдан, а по-късно е приел прозвището Сейф ал Адел (в превод от арабски – Мечът на отмъщението). Той е получил военно образование в Съветския съюз и се е издигнал до полковник в египетската армия. Терористичната биография на "Меча на отмъщението" е богата. „В края на 80-те години на миналия век той се сражава срещу руснаците в Афганистан, участвал е в терористичните актове срещу американските посолства в Кения и Танзания на 7 август 1998 г., отнели живота на над 200 души, в убийства на опоненти на режима на талибаните в Афганистан (1996 – 2001 г.) и престъпления срещу човечеството по време на започналата през 2011 г. гражданска война в Сирия“, посочва още събеседникът на медията. "Мечът на отмъщението“ е много по-опасен и от Бин Ладен, и от Зауахири. Този човек има солидна военна подготовка, опит в организирането и извършването на атентати и много добри организационни и лидерски качества. Вероятно той вече провежда реформи в "Ал Кайда" и планира удари, подобни на тези от 11. септември.

 И още новини от Близкия Изток - Американската армия съобщи, че е нанесла въздушни удари срещу цели на подкрепяни от Иран паравоенни организации в Сирия. Атаката е първата военна операция за президента Джо Байдън и представлява отговор на САЩ на зачестилите ракетни нападения срещу американските военни бази в Ирак. От съобщението на Пентагона става ясно, че при въздушната операцията са били унищожени голям брой обекти, разположени по границата между Ирак и Сирия. Основна цел на ударите са били лидерите на подкрепяните от Иран милиции, се казва още в съобщението.

 

 

   

   

 

 

 

sa

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n