Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Вчера в Пловдив 57-годишна жена с придружаващи заболявания е починала след ваксинация

virГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

България също спира използването на ваксината на Астра Зенека до второ нареждане! Това разпореди премиерът Бойко Борисов, докато с писмено становище Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения относно безопасността ѝ. Това стана ясно на работно съвещание, на което министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев

докладваха, че все повече деца и ученици се разболяват от COVID-19 и търсят помощ в лечебни заведения. Премиерът напомни, че договорите с производителите на ваксини са сключвани от Европейската комисия и са утвърдени от Европейската агенция по лекарствата. „Ние, държавите членки, само сме ползватели“, допълни Борисов.

В рамките на работното съвещание министърът на здравеопазването Костадин Ангелов посочи, че късно снощи няколко държави са спрели имунизацията с ваксината на „Астра Зенека“ на своите територии. Здравният министър докладва още, че в рамките на вчерашния ден има над 15 000 ваксинирани лица, а днес ваксинацията продължава.

„Продължаваме изпълнението на ваксинационния план с останалите две разрешени за употреба ваксини. Очакваме в понеделник доставка на 21 060 дози от ваксината на "Пфайзер", а на 19 март - 33 600 дози от "Модерна“, заяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Той добави, че до края на март предстоят и още доставки от ваксините. Същевременно страната ни е в постоянна комуникация с Европейската комисия за осигуряване на допълнителни количества от двете РНК ваксини.

Министър Костадин Ангелов акцентира върху тенденцията за увеличаване на заболеваемостта сред децата и младежите. Ангелов посочи, че хоспитализираните деца до 18-годишна възраст с доказан COVID-19 са общо 56, от които до 1 година са 14 деца, от 1 до 3 години са 9 деца, от 4 до 10 години - 9 деца, а останалите деца са на възраст до 18 години. „Няма риск за живота на нито едно от децата, но отчитаме подмладяване на гражданите, които постъпват в лечебните заведения – нещо, което преди не се наблюдаваше“, изтъкна здравният министър.

Освен получените информации в периода 8. – 12. март за настъпили недопустими нежелани лекарствени реакции при правилна употреба на ваксината, има и сигнал от РЗИ-Пловдив от днес, 12. март, за починала 57-годишна жена с кардиологични проблеми, след приложение на ваксината вчера.

 

   

   

 

 

 

sa

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n