Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Фонд „Научни изследвания“ финансира и втора наша ваксина

njgfГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Работата по българската ваксина срещу COVID-19 продължава и в момента се правят изпитания с лабораторни мишки, които на следващия етап ще бъдат изпратени в Института „Пастьор“ в Шанхай. Там те ще бъдат заразени с коронавирусна инфекция и ще се проведат изследвания, които да покажат доколко е ефективна ваксината ни. Проф. Петрова разкри, че предстои и разработването на втори

прототип, който този път ще бъде финансиран от фонда „Научни изследвания“, с който предстои съвсем скоро да подпишат договор. Причината България да не може да създаде своя ваксина бързо се дължи на това, че в останалите страни са налети много милиарди в разработките, а учените са получили сериозна държавна подкрепа.

От думите проф. Петрова стана ясно още, че нашата ваксина най-вероятно ще бъде под формата на спрей. „Принципът на българската ваксина е протеинова ваксина. Тя залага на части от различни белтъци от коронавируса. Освен около 70 парченца от спайковия протеин, ние залагаме и на още 77 парченца от други протеини – от вирусната обвивка, нуклеокапсида, различни гликопротеини. Тя най-вероятно ще действа срещу всички варианти, защото ще е мулти епитопна ваксина“, заключи проф. Петрова.

 

----------------------------------------

Публикацията е по мателиали на БГНЕС

 

   

   

 

 

 

sa

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n