Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

САЩ ограничават износа си за Русия заради ситуацията с Алексей Навални

jeГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Новите търговски санкции срещу Русия ще встъпят в сила на 18 март. Те ще засегнат износа във връзка с националната безопасност, а редица изключения за авиацията и космоса ще действат само до 1. септември, се казва в официално съобщение. „Използвайки незаконни нервнопаралитични агенти срещу дисиденти както в страната, така и в чужбина, руското правителство грубо нарушава задълженията си

по Конвенцията за химическо оръжие и директно излага на риск собствените си граждани и гражданите на други държави. Министерството на търговията възнамерява да предотврати достъпа на Русия до американски технологии, които биха могли да бъдат пренасочени към нейните разрушителни дейности с химическо оръжие“, се казва в изявлението.

Съединените щати добавиха Русия и към списъка с държави, с които износът и вносът на оръжия напълно се прекратяват, се казва в документ, публикуван на уебсайта на Държавния департамент. Решението ще влезе в сила също от 18. март.

„Политиката на Съединените щати налага отказ на издаването на лицензи или други разрешителни за износ на отбранителни продукти и услуги, предназначени за Русия“, се казва в документа. Направени са изключения за операции в рамките на сътрудничеството между държавите в областта на космоса и до 1. септември - в областта на изстрелванията в космоса с търговска цел. Според документа, Русия попада в един и същи списък с Афганистан, Централноафриканската република, Кипър, Демократична република Конго, Еритрея, Ирак, Ливан, Либия, Сомалия, Южен Судан и Зимбабве.

Президентът Джо Байдън заяви, че е съгласен с оценката, че руският му колега Владимир Путин е убиец. В интервю за ABC News, излъчено днес, Байдън каза, че Путин ще "плати цена" за опита да подкопае кандидатурата му на изборите в САЩ 2020, както се твърди в нов доклад на американското разузнаване. Запитан дали смята, че Путин, който е обвинен, че е безмилостен с опонентите си, е "убиец", Байдън отговори: "Да, смятам". Изявлението е в категоричен контраст с твърдия отказ на предшественика Доналд Тръмп да се изказва негативно за руския президент.

Байдън каза, че е разговарял с Путин през януари, след като встъпи в длъжност. "Имахме дълъг разговор, той и аз, познавам го сравнително добре", каза Байдън. "Разговорът започна, аз казах: "Познавам ви и вие ме познавате. Ако установя, че това се е случило, бъдете готов", каза Байдън. Той не уточни дали има предвид намесата на Русия в изборите в САЩ или друго поведение, срещу което САЩ се противопоставят, като например отравянето и затвора на руския опозиционер Алексей Навални.

Русия реагира яростно на коментарите на Байдън за Путин като убиец.

„Байдън обиди гражданите на страната ни с изявлението си“, написа председателят на долната камара на парламента Вячеслав Володин в своя Telegram, добавяйки, че нападенията срещу Путин са „нападения срещу страната ни“.

 

--------------------------------------------

Бел. ред. Публикацията е по материали на БГНЕС

 

   

   

 

 

 

sa

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n