Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Бразилският филм „Розовият облак“ взе Голямата награда на СФФ

vevГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Пореден успех за новото българско кино – дългоочакваният дебют „Уроци по немски“ на режисьора Павел Веснаков спечели Специалната награда на журито на току-що приключилия международен София Филм Фест. Сюжетът – Никола /в ролята Юлиян Вергов/ работи като шофьор в България, но решава да замине за Германия, където да започне на чисто и да се отърве от неприятното минало. Преди пътуването той

преосмисля миналото си, за да реши дали може да обърне тази страница и да започне отначало. Филмът ни запознава с един антигерой – характерът на Никола е изтъкан от противоречия: любов и насилие, желание да остане с любимите си хора и нужда да замине. В тази трагична драма всяка негова стъпка е непредвидима. Дори когато всичко изглежда изгубено, той продължава своята битка, заставяйки зрителя да се пита: кога ще спре да опитва? Това е един поетичен, многопластов филм с меланхолични внушения и сложен разказ, който обаче тече гладко и се докосва до универсални екзистенциални проблеми. "Уроци по немски" спечели и Наградата на ФИПРЕССИ, която се определя от кино-журналистите.

Голямата награда на СФФ заслужи бразилската камерна антиутопия „Розовият облак“. Режисьорката Юли Жербасе е създала амбициозно стилен дебютен филм. Историята е повлияна от настоящето, в което всички са задължени да се съобразяват с изискванията за изолация и внимателно общуване. Мъж и жена решават, че са открили сродната си душа, но облак, който носи смърт, надвисва над света. Неизбежната карантина води до повишаване на напрежението в отношенията между двамата, които трябва да преодолеят различията си, ако искат да спасят връзката си…

Наградата в Балканския конкурс спечели филмът „Къде отиваш, Аида?“ на босненската режисьорка Ясмила Жбанич. В него се описва подготовката за избиването на над 8000 мюсюлмански мъже и момчета от босненските сръбски сили, видяна през очите на една преводачка, работеща в базата на ООН в Сребреница. Лентата е един от петте филма, номинирани за тазгодишната награда „Оскар“ на американската Академия за кинематографично изкуство и наука в категорията най-добър международен филм. Преводачката Аида, чиято роля изпълнява сръбската актриса Ясна Джурич, се бори да спаси своя съпруг и двамата си синове на фона на объркването и безсилието на служителите на ООН при напредването на босненските сръбски сили на генерал Ратко Младич, който бе осъден на доживотен затвор.

Наградата за български късометражен филм бе присъдена на филма „Сантяго“ (България) на режисьора Андрей Кулев. Наградата за най-добър документален филм спечели филмът „Акаса, моят дом“ (Румъния - Германия) на режисьора Раду Чорничук. Най-добър български игрален филм стана „Февруари“ (България - Франция) на режисьора Камен Калев.

Международното жури на СФФ бе председателствано от българския режисьор Теодор Ушев.

 

 

   

   

 

 

 

sa

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n