Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 uubb

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Това твърдят сръбски магистрати по адрес на Вучич и компания

vucicГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Законите срещу военните престъпления не важат на територията на Сърбия. Така ще бъде докато са на власт президентът Александър Вучич и партиите на Ивица Дачич и Александър Вулин. Това казват бившият сръбски прокурор за военни престъпления Владимир Вукчевич и известният юрист Александър Оленик. "Ситуацията в Сърбия е напълно променена. В страната вече няма истинско преследване на

заподозрени в извършване на военни престъпления. Те на практика са амнистирани. Днес в управлението на страната е антихагското лоби /Трибуналът за преследване на военнопрестъпниците се намира в Хага, бел.ред./. Сегашният прокурор за военни престъпления в Белград Снежана Станойкович и републиканският прокурор Загорка Доловац нямат нито едно дело срещу военнопрестъпник. Това нещо го казах лично право в очите на Вучич", каза Вукчевич пред в. "Данас".

Според Оленик "военнопрестъпниците в Сърбия на практика са защитени със закон, защото те са извършили тези престъпления по заповед на сегашната власт и са изпълнявали политиката на сегашната власт".

"Всички военни престъпления са извършени по заповед на Слободан Милошевич, Войслав Шешел, Александър Вучич, Ивица Дачич и Александър Вулин. Милошевич като долнопробен страхливец избяга от справедливата присъда, но Вучич, Дачич и Вулин продължават да ни управляват. Тогава те изпълняваха проекта и политиката за "Велика Сърбия", а днес същата тази политика наричат "Сръбски свят". Реализирането на политиката на Александър Вучич за "Сръбски свят" при всички случаи води до нови войни. Кой би могъл да изпълнява по-добре от самите тях тази престъпна политика, която самите те водиха и вече са извършили военни престъпления? Без военнопрестъпници ще им бъде трудно да изпълняват проекта "Сръбски свят". Поради тази причина Сръбската прогресивна партия на Вучич и Социалистическата партия на Ивица Дачич напълно унищожиха всички институции и така днес за всичко се пита Вучич или някой местен бандит", каза Оленик пред изданието.

Според него, "законите в Сърбия са само лист хартия, който никой не спазва". "При тази ситуация ние направихме първите крачки към обединението на всички граждански и демократично ориентирани хора, защото срещу "Сръбския свят" на Вучич, няма как да се противопостави друга порода националисти. Само самите ние може да се преборим с това зло и всички военнопрестъпници да бъдат в затвора и да не живеят на свобода сред нас", каза още Оленик.

Изданието подчертава, че безброй осъдени от Международния трибунал в Хага за военни престъпления са герои в самата Сърбия и са лидери на политически формации. Осъденият в Хага бивш вицепремиер на СРЮгославия Никола Шайнович, след като излежа две трети от 18-годишната си присъда за престъпленията в Косово е част от ръководството на Социалистическата партия. Бившият офицер от югославската армия Веселин Шливанчанин е част от Сръбската прогресивна партия на Вучич. Той бе осъден на 10 години затвор за измъчването на над 200 хърватски пленници в Овчара, край Вуковар. Военнопрестъпникът Шешел след като се върна в Сърбия застана начело на Радикалната партия, а бившият генерал Владимир Лазаревич, който бе осъден в Хага за тежки военнопрестъпления в момента преподава във Военна академия в Белград.

 

 

-----------------------------------

По материали на БГНЕС

 

 

 

   kdjfsj

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq