Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

На днешния ден агент на ДС прострелва смъртоносно писателя-дисидент Георги Марков

NSWГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

На днешната дата, 7. септември 1978 г., преди 43 години Първо главно управление (ПГУ) на ДС с помощта на КГБ извършва насред Лондон убийствена атака срещу един от най-изявените критици на комунистическия режим в НРБ и персонално на първия секретар на БКП Тодор Живков – писателя и политически емигрант Георги Марков. На същия ден в София Живков празнува 67-я си рожден ден. Така

еднолично подчинената му Държавна сигурност му прави голям подарък, като по насилствен начин, чрез отравяне, кара да заглъхне гласа на автора на „Задочни репортажи за България” и персонален критик на Първия.

Атаката на моста „Ватерло” на 7. септември 1978 г.

Атаката срещу Георги Марков е извършена на 7. септември 1978 г. на моста „Ватерло” в английската столица, като в дясното му бедро е вкарана чрез малко пневматично устройство миниатюрна сачма с рядката отрова рицин, която не остава следи. Сачмата, уредът за изстрелването ѝ и самата отрова са осигурени от КГБ, а изстрелването на сачмата, докато писателят се движи в гръб, е извършено от агент на Първо главно управление на ДС /италианец, който дълги години живя в Холандия и почина миналия месец на преклонна възраст/.

Ударът в бедрото, при който Георги Марков, се обръща назад, за да разбере какво се случва, е камуфлиран сполучливо от агента на ДС с изпускането на чадър. Така жертвата остава с впечатлението, че случайно е ударена с чадър, характерен предмет, който хората в Лондон носят почти винаги поради честото дъждовно време.

Замисълът на Държавна сигурност е да убие чрез отравяне Марков, но смъртта му да изглежда естествена. Вечерта на 7. септември писателят вдига температура, а на следващия ден постъпва в болница с влошено състояние, където в адски мъки издъхва на 11. септември. Лекарите не успяват да го спасят, защото констатират отравяне на кръвта, но не откриват следи от отровата, за да създадат антидот.

Прочетете цялата история с българския чадър ТУК

 

  

 

 

sa

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n