Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Министър Рашидов изиска от аукциона незаконно изнесените антики

aureusГБ

Миналата седмица в Министерството на културата е постъпило писмо от „Криминална полиция” на МВР, в което се съобщава, че в интернет страницата на аукцион, провеждащ се в Швейцария http://www.maison-palombo-geneve.com , са обявени за продажба две антични римски монети – ауреуси на император Макрин и на Юлия Домна.

За монетите имаше получена информация, че са намерени при иманярски разкопки в централна Северна България през 2013 г. Същите са незаконно изнесени през 2014 г. от територията на България и са препродадени на дилъри на културни ценности. За извършените незаконни археологически разкопки и за незаконния износ на културни ценности, сред които и горепосочените монети от България, се води полицейско разследване, изготвена е и молба за правна помощ до компетентната прокуратура в Швейцария.
   Аукционът бе насрочен за 13 декември 2014 г., като ауреусът на Юлия Домна бе на позиция 89 в интернет страницата с обявена начална цена 14 893 евро, а ауреусът на Макрин - на позиция 94 в интернет страницата с обявена начална цена 115 836 евро.
   С цел предотвратяване на продажбата на незаконно изнесените от България ценности, министър Вежди Рашидов незабавно е изпратил писмо с искане за сваляне на въпросните монети от продажба. След това посланик Плугчиева е отправила нота до компетентните власти в Шейцария за спиране на продажбата на аукциона на античните монети. В отговор на искането аукционът е блокирал двете монети, независимо, че за едната от тях е имало наддаване и цената й от 115 836 евро е стигнала до 170 хиляди евро. В момента швейцарските власти чакат от Върховната касационна прокуратура на България допълнителни документи по случая, за да може страната ни да си върне обратно двете антики.

  

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

webstarmax