Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Инициативата на село Белчин „Една легенда оживява” спечели Golden World Awards

mali-gradГБ

Реставрираната крепост "Цари Мали град" край село Белчин бе отличена със световна награда за туризъм. Признанието е и за Община Самоков, която решава да привлече туристи към възроденото бижу с инициативата си "Една легенда оживява". Кампанията спечели първото място в конкурса за наградите Golden World Awards на Международната PR асоциация (IPRA).

Проектът бе отличен от международно жури в категорията "Пътуване и туризъм" и е единственият от България с награда в тази класация. 

С хълма „Свети Спас” до самоковското село Белчин са свързани легендите за древно селище, известно като "Цари Мали град", което означава "малък Цариград". През 2007 г. там започват археологически проучвания. Заради откритията управата на Самоков създаде проекта "Реставрация, консервация, социализация и експониране на късноантична крепост с църковен ансамбъл и оброк Цари Мали град", който се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. Запознати твърдят, че с. Белчин не е случайно – в него имат вили много бивши и настоящи величия. Тукашният четиризвезден хотел „Белчин гардън” например се свързва със семейството на президента Първанов.

  

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

webstarmax