Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

България ще даде нужните разрешителни за „Южен поток”

BBГБ

Одобрена е Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020“ - тази добра новина съобщи министър-председателят Бойко Борисов вчера, след срещата си с  председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Според новата програма 800 млн. евро са предназначени за пътища и сред тях са магистралите "Струма" и  "Хемус" и тунела под Шипка.

За софийското метро са предвидени 400 млн. евро и 800 млн. евро за железниците. Министър-председателят обясни, че АМ "Хемус" сега се финансира до Ловеч, след това ще започне и вторият етап. Той заяви, че на АМ "Струма" се финансира целият ЛОТ, също така тунелът под Шипка.

И още - „България ще издаде необходимите разрешителни за "Южен поток" и ще продължи подготвителните дейности по реализацията на проекта“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел. „Запознах колегите с проблемите, които имаме с енергийните проекти, с удължаването живота на 5-и и 6-и реактор на АЕЦ "Козлодуй", с арбитражите в Париж. И това, което винаги съм казвал и отново го казах, че по "Южен поток" просто изолацията на България в ЕС не е дала възможност да се запознаят нашите колеги с проблемите по "Южен поток“. Всичко това Стойнев и Орешарски са го проспали. Сега хората го разбраха. Разбраха, че всъщност на практика имаме междуправителствено споразумение, одобрено от българския парламент, носим наказателни процедури от страна на ЕК, защото не са си направили така, както трябва търговете. Така че това, което и преди няколко дни г-н Юнкер в своето изказване каза - подготвителните дейности, особено в морската част, България трябва да ги извърши, за да няма никакви основания руската страна да каже, че по вина на България спира проектът.”

  

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

webstarmax