Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

През 1952 година СССР е готов за военна интервенция срещу Югославия, през наша територия

XSWGГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Разривът между Тито и Сталин се разразява през 1948 г., но корените на този конфликт са заровени навярно много по-дълбоко. В дъното на всичко стоят младата германка Люси и едно неизпълнено обещание на Георги Димитров. В едно свое писмо след скарването им Тито пише на Сталин: „Престани да ми пращаш убийци, защото аз ще ти ги изпратя само веднъж“. През 1952 година

противопоставянето между СССР и Югославия стига до точка на кипене: Сталин одобрява план за военна интервенция срещу югославяните, като Червената армия трябва да използва като плацдарм за нападението НР България. В замяна Бащата на народите ни обещава връщане на Западните покрайнини и част от Вардарска Македония. През март 1952 българска делегация, воглаве с Вълко Червенков и Антон Югов заминава за Москва. Сталин сваля картите на масата - съветският генералитет е готов с план за инвазия срещу Югославия. Единствената спирачка е продължаващата в момента Корейска война.

След това, за беда, Тито очевидно успява да изпълни заканата си – на 3. март 1953 година Джугашвили умира, след няколкодневна агония. Предполага се, че той е бил отровен чрез бутилка с минерална вода.

Йосип Броз Тито е изключително противоречива личност. Той произхожда от обикновено семейство, става комунистически партизанин, обожава разкоша, строи дворци, гледа коне, пуши скъпи пури, носи пръстен с голям диамант и се облича в бял маршалски мундир със златни везби. Тито е човекът, който не се побоява да се противопостави на Сталин, да изгради „пазарен социализъм“. Той става лидер на „необвързаните държави“ и югославски диктатор, който с всички средства помпа култа към своята личност и безмилостно се разправя с политическите си противници.

Но зад политическата вражда между Тито и Сталин стои личната неприязън. През 1935 година хърватинът пристига в Москва. Вече е разведен, когато среща 22-годишната германска другарка Люси. Двамата се влюбват, женят се, но Сталин ги разделя. Завинаги…

 

Четете още по темата ТУК

 

 

  

 lfswt

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq