Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Неграмотният ни премиер заговори за „фашистки режим“ у нас, да живей правителството на ОФ!

xwragДимитър СТОЯНОВ

В опит да се изкара дипломатически супермен заради визитата си в Скопие Кирил Петков се оплете по абсолютен начин не по коя да е тема, а точно по историческата. Конкретен период от историята на България беше определен от действащия министър-председател като "фашистки режим", визирайки най-вече времето на Втората световна война (макар че неговите коалиционни партньори от БСП принципно го

връщат чак до времето на Александър Цанков). Тук би следвало да се зададат няколко въпроса (ако, разбира се, ПР-ът на "Продължаваме промяната" Александър Бойчев позволи):

1. Запознат ли е премиерът Кирил Петков, че по времето на Втората световна война българската държава спасява 50 000 евреи? В този цялостен процес участват хора като Димитър Пешев, подпредседател на Народното събрание, Тодор Кожухаров, Атанас Буров, Александър Цанков, митрополитите Стефан и Кирил, общественици като Елин Пелин, в небивало за времето си обединение на представители на държавата, политическия, културния и стопанския елит.

2. Запознат ли е Кирил Петков с ролята, която има Н.В. Цар Борис III в спасяването на българските евреи по време на войната? Чувал ли е за думите, които произнесени през 1961 год. от главния израелски обвинител Яков Бар-Ор на процеса в Йерусалим срещу Адолф Айхман, а именно "Борис е бил герой. Той е блокирал напълно Айхман и е защитавал българските евреи". Бих му препоръчал настолно четиво - "Извън хватката на Хитлер. Героичното спасяване на българските евреи" от проф. Михаел Бар-Зоар. И въобще за цялата непреклонност на царя по този въпрос.

3. Чувал ли е Кирил Петков за думите "Докато съм цар, българска майка няма да върже черна забрадка заради загинал във война син или съпруг", отново произнесени от Цар Борис III? И знае ли, че по време на Втората световна българската държава не изпраща НИТО ЕДИН български войник да се бие на страната на Германия, независимо натиска за български войски на Източния фронт, че дори и в Африка?

4. Дава ли си сметка Кирил Петков, че единствено системната позиция на България по това време я е спасила от превръщането ѝ в зона на конфликт? Отново една книга - "Спомени и размисли" на маршал Жуков, където се описват приготовленията на Червената армия за операция срещу България. В която е трябвало да участват 258 000 души, 6 305 оръдия и минохвъргачки от всички калибри, 470 танка и самоходни артилерийски установки и 726 самолета. И страната да бъде разсечена на две с фронт, който се простира по линията Гюргево-Попово-Котел-Карнобат-нос Св. Агалина. Но това не се е случило.

Знае ли Кирил Петков за какво изобщо говори? Запознат ли е министър-председателят с не толкова далечното ни минало? Защото отвъд всички напудрени фрази и умишлено усложнени конструкции в стил "Това, което имаме като отношения", прозира едно доста плашещо неразбиране не само на македонската тема, но и на последните над 100 години българска и балканска история.

 

---------------------------------------

Димитър Стоянов е юрист, специализиращ в областта на конституционното право и административното право и процес.

Бел. ред. По стара българска традиция, некадърниците и аматьорите в държавното управление на България продължават да нанасят много по-големи щети на българските интереси, отколкото всички откровени наши външни врагове. Киро, какви са тези новобрански изпълнения?! Ако ние сами се наричаме „фашисти“, как ще убедиш макетата да изхвърлят от учебниците си пасажите за „бугарската фашистичка окупация“?! O, sancta simplicitas!

Предложение към Президента: Г-н Радев, не сте ли съгласен, че за да върви напред една държава, всеки трябва да се занимава с това, от което разбира: Летецът да лети, завършилите бизнес-администрация /примерно в Харвард/ да се занимават с частен бизнес /включително с производство и търговия с кето-диетични торти/, пенсионерите – да си харчат на спокойствие пенсиите и да ни дават мъдри съвети? Ако отговорът Ви е положителен, моля, съберете си всички калинки /женски и мъжки/, съберете си и всички магически машинки /за гласуване/ и отлетете на някое слънчево и екзотично място /примерно остров Тимбукту/… Ние, разбира се, ще потъгуваме известно време за вас, ще ни бъде скучно без гафовете на вашите марионетки, ще ни липсват и високите цени на тока, газа и всичко останало, пък после ще свикнем… Поздрав най-сърдечен!

 

  

 tgt

 

   kij

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq