Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Решението е взето от командването на НАТО, самолетите ще бъдат придружени от ограничен военен контингент

degghfГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

По искане на НАТО Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания обяви, че испанските въоръжени сили ускоряват разполагането на военни сили в района на Черно море поради напрежението между Русия и Украйна. Планираното участие на Испания в постоянните военноморски групи на Алианса очевидно ще бъде изместено с няколко седмици напред. Освен това, до края на

следващия месец в България ще бъде разположен отряд от изтребители Eurofighter. Роблес посочи, че Испания "оценява възможността" за разполагане на изтребители в България като част от подсилената въздушна полиция на НАТО. Това е мисия, която охранява въздушното пространство на съюзниците в условията на постоянно присъствие на руски самолети, които летят неидентифицирани.

Няколко военни източника също потвърдиха, че тази операция "вече е планирана" и че шест изтребителя Eurofighter ще бъдат разположени у нас в края на февруари, заедно с контингент от малко над сто военнослужещи.

Според същите източници, операцията ще продължи около шест или осем седмици, като все още трябва да се решат някои допълнителни въпроси. Сред тях е решението за базата, в която ще бъдат разположени самолетите. Миналата година испанските изтребители пак участваха в същата мисия, но бяха базирани в Румъния.

 

-----------------------------------

По материали на БГНЕС и "Евроуикли"

 

  

 tgt

 

   kij

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq