Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Международното хулиганство е модус вивенди за кремълската гарнитура

xwswГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Американска военна помощ пристигна в Украйна в петък вечерта, съобщи посолството на САЩ в Киев. Доставката е част от одобрен през декември пакет отбранителна помощ и идва на фона на струпването на руски войски до границата с Украйна. В петък Естония, Латвия и Литва съобщиха, че ще предоставят на Украйна ракети за противовъздушна и наземна отбрана. Според съвместно изявление на трите Балтийски държави целта е да подпомогнат Киев в случай на руска инвазия.

Новините за военната помощ идват на фона на засилващото се напрежение около струпването на руски войски до Украйна. САЩ определят ситуацията като прелюдия към атака и водят преговори с Москва за деескалация на напрежението заедно със съюзниците си от НАТО.

Доставената в петък вечерта американска военна помощ включва около 90 тона муниции. Тя е част от пакет, одобрен от президента на САЩ Джо Байдън през декември, който е на стойност 200 млн. долара, припомня Би Би Си. Американското посолство в Киев написа в изявление, че доставката показва “твърдия ангажимент към суверенното право на самозащита на Украйна”.

“Съединените щати ще продължат да предоставят такава помощ и да подкрепят украинските военни сили в продължаващите им усилия да защитават суверенитета и териториалната цялост на Украйна срещу руската агресия”, се посочва още в изявлението. Доставката идва след посещението на американския държавен секретар Антъни Блинкен в Киев, където той предупреди Москва, че евентуално нападение ще получи твърд отговор. Русия отрича да планира инвазия в Украйна, но е струпала над 100 000 военни и техника до границите ѝ и е разположила още военни сили в Беларус за съвместни учения между Москва и Минск. САЩ и НАТО смятат, че това е подготовка за военни действия срещу Украйна.

Според макроикономисти, Путин едва ли ще рискува с откровена военна интервенция в Украйна. Макар че Кремъл е натрупал огромен златен резерв, както се прави, когато се готвиш за война. По-скоро, дрънкането на оръжие е един от начините да се държи висока цената на органичните енергоносители /нефт, природен газ и въглища/. Както е известно, руската икономика се крепи основно на износа на въглеводороди. Освен това, маниакалното на пръв поглед търсене от страна на Путин на „външни врагове и опасности“ е онова лепило, което крепи вожда на властовата му позиция, а също и споява /засега/ огромната и разнородна империя.

 

 

  

 tgt

 

   kij

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq