Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Информация за оперативната обстановка в страната

kamioГБ

Усложнена е обстановката в северозападната част на страната. Силният вятър и обилният снеговалеж предизвикаха снегонавявания, като на места снежните преспите надхвърлиха един метър. За последните 12 часа пожарникари, спасители и полицаи са оказали съдействие при стотици сигнали за закъсали и бедстващи граждани. Общо са евакуирани над 320 човека, изтеглени са 640 леки автомобила, осем автобуса и микробуса и четири тежкотоварни автомобила.

Област Монтана
Вчера в късния следобед след обилен снеговалеж и силен вятър в общините Вълчедръм, Лом, Якимово, Брусарци и Медковец са се образували снежни преспи от над 1 м. В 20 часа е обявено бедствено положение на територията в цялата област. От ледения капан са изтеглени над 500 автомобила, а над 80 човека са евакуирани и настанени в сградата на община Вълчедръм и в кметство на село Ковачица.
Пътищата между селата Долно Церовене и Вълчедръм и градовете Монтана и Лом остават временно затворени.

Област Враца
На територията на областта е обявено бедствено положение в 20.30 часа. Получени са множество сигнали за закъсали автомобили между град Оряхово и село Селановци, както и в пътните участъци между селата Лесура и Фурен. Оказана е помощ и всички, авариралите автомобили са освободени и към момента няма сигнали за бедстващи на територията на областта. Военнослужещи от военното формирование 54 990 – Враца тази нощ извлякоха девет автомобила с хора, закъсали в снежните преспи. Между 22.00 часа на 29 декември и 03.00 часа на 30 декември девет военнослужещи, с 2 специализирани автомобила, оказаха помощ на коли, закъсали в снежните преспи по пътя Враца – Оряхово в района на селата Борован и Алтимир. Действията им бяха ръководени от командира на формированието подполковник Георги Крайнов.

Област Плевен
На територията на областта има затворени пътища в общините Плевен, Кнежа, Долна Митрополия, Червен Бряг и Пордим. Затворен е и пътя между Плевен и Ловеч. Екипи на РДПБЗН - Плевен са евакуирали около 60 човека и е оказана помощ на „Спешна помощ”, като са транспортирани тежко болни от с. Гривица, с. Бъркач и гр. Пордим до медицинско заведение в областния град. Продължава евакуирането на закъсали шофьори по пътя Кнежа - Бяла Слатина. 

Област Ловеч
В 19 часа вчера е обявено бедствено положение за селата на територията на община Ловеч. Към момента не е възможно да бъдат почистени пътищата до малките населени места. Екипите на пожарната са в готовност да окажат помощ при постъпването на сигнали за бедстващи граждани.

------

сн. БГНЕС

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n