Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Дали пак ще го играем геополитически тарикати, или ще дадем нужното на украинците

ebhГригор ЛИЛОВ

Очевидно, на 4. май Парламентът ще гласува изпращане на военна помощ за защитаваща се Украйна. По-важно е дали депутатите ще се опитат „да отбият номера” или ще се ангажират истински с въпроса, който е на живот и смърт. Защото доскоро даже „Продължаваме промяната” беше реално против пращането на наши оръжия... Какво се промени, само за една седмица? Причината не е в поумняването

на българските политически елити, а в две международни обстоятелства. Първото от тях беше срещата на 40 държави в американската база в Рамщайн в Германия, където единодушно те се съгласиха да доставят всякакво оръжие на Украйна, вкл. и съвременно, вкл. и нападателно. Второто обстоятелство беше променената след тази среща позиция на Германия. Нейният парламент веднага след срещата гласува това решение и към Украйна започнаха да текат немски бронирани машини, ракетни установки, танкове и артилерия…

На този фон съпротивата и на унгарското държавно ръководство бързо започна да омеква на фона на единодушието на ЕС и НАТО. И не само то. Дори категоричното изявление на Белград в подкрепа на Кремъл започна да се топи като сладолед в жежък ден. Освен това, Сърбия беше предупредена официално от Брюксел, че ако иска да стане член на ЕС, трябва да се съобразява с основните насоки на международната политика на ЕС. А пък ЕК започна процедура по спиране на траншовете на Унгария заради корупцията и погазването на демокрацията. Тази мярка от няколко години все щеше се приложи и все се отлагагаше, докато дойде време разделно.

Логично и Виктор Орбан, и Александър Вучич започнаха да приклякат. Родният политически елит, обаче, ги изпревари и вече е напълно плонжирал, макар и засега предимно на думи. ДПС прегърна европейската и натовска позиция. Например онзи ден евродепутатът от ДПС и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючюк заяви следното: "ДПС вече направи няколко крачки в посока подкрепа за Украйна, една от които беше приемането на декларация, в която ясно се заявява кой е агресорът и кой е жертвата. ДПС ще има позиция и за военната помощ. Големият въпрос тук е къде са управляващите, защо три партии подкрепят изпращането на военна помощ, а една има определено антинатовско поведение? Партньорите ни питат защо в управлението на България има партия, която не ни води по евроатлантическия път и защитава определено прокремълски позиции".

.

Европейските харизани милиарди са си бол пари и никой не иска да ги губи. Дори и БСП. На всички вече им е ясно, че Русия не дава на никоя държава, а само взима. Освен това, заради санкциите комисионите за "заслужилите" ще останат в руските банки – по валутна сметка, но според банковия режим в Русия - възможна за теглене единствено в рубли. На всички вече им стана ясно, че ако българските политици рушат европейски и атлантически съюзи, ще има и други мерки – вкл. съвсем персонални. Само на президента Румен Радев и на „Възраждане” изглежда това не им просветва. Или пък зависимостите им от Москва са такива, че няма място за никакво шаване и мърдане.

.

Заради този международен натиск и позицията на „Продължаваме промяната” за оръжията се извъртя на 180 градуса. Не възклицавайте възмутено заради това изречение!  

Припомням и трите предложения, вкарани в парламента за негово решение за въоръжаване на Украйна. Едното, последното по време на входиране в Народното събрание, е на „Продължаваме промяната”. В него никъде не се споменава думичката „оръжия” или дори "военна помощ"! Да напомня, че председател на парламентарната комисия по външна политика – депутатка от „Продължаваме промяната” - близо месец блокираше разглеждането на въпроса за помощ с оръжия за Украйна. Да напомня, че заради коалицията и съхраняването на правителството бяха блокирани доскоро над четвърт милиард долара /около 280 млн./ предплатени отпреди войната доставки на боеприпаси за Украйна, та се наложи украинския външен министър Кулеба да дойде в София и да заяви публично: „Няма да си тръгна без да получа отговор”. Обръщам внимание, че предложението на ГЕРБ пък е с уговорката: „без да се засягат основни ОТБРАНИТЕЛНИ платформи и въоръжения”. Т.е. става дума реално за боеприпаси и без никакви по-сериозни оръжия, защото акцентът е на „отбранителни”. А кой ще каже кое оръжие е отбранително и съответно обратното – „нападателно”? Правителството начело с БСП и лобито на президента Румен Радев ще го реши и всички знаем как ще го реши и без да сме с пет педи чело.

.

Идващата седмица ще се види дали родните политически елити наистина са поумнели или отново ще изумят публиката с някакъв шпагат между Кремъл и Брюксел, между Кремъл и Вашингтон. Но за разлика от други пъти този път шпагатът ще е много болезнен за тях. Травмиращ до степен да ги извади от спортната дисциплина „геополотическа акробатика“, която вече над три десетилетия практикуват.

.

КАКВО ОРЪЖИЕ МОЖЕМ ДА ДАДЕМ ВЕДНАГА?

Българската армия е с числен състав от военнослужещи под 30 000 души.

За сметка на това ръждясващото оръжие в складовете, за които харчим бадева пари, е за армия от стотици хиляди състав.

То ни е напълно излишно. И само гълта средства за излишното му съхранение. Според мен, незабавно може да се даде на Украйна. Давам справка какво имаме.

Имаме ИЗЛИШНИ:

*** Танкове Т-72. 80 броя в експлоатация. В складовете отлежават излишни 241 броя;

*** Освен това отлежават още 400 танка Т-55 АМ 2;

*** 200 бр. бронирани машини за пехотата БРД 2;

*** 600 излишни бетеера БТР-60ПБ-МД1;

*** 800 бронетранспортьора МТ-ЛБ;

*** над 200 излишни 122 мм системи за реактивен залпов огън БМ-21;

*** 696 броя излишни гаубици /122 и 152 мм/;

*** 200 броя излишни 100 мм противотанкови оръдия;

*** 10 системи зенитни ракети С-300, които можем да заменим със съвременните „Пейтриът”, както направиха др. държави;

*** 10 системи зенитни ракети С-200, които можем да заменим за съвременните „Пейтриът”, както направиха др. държави;

*** 30 самоходни зенитни ракети установки С-125, които вече не се използват;

*** неизвестно и прашасало отдавна количество други зенитни ръчни ракети за пехотата;

*** неизвестно количество /много стотици бройки/ ръчни противотанкови ракети ;

*** 128 бр. зенитни двуцевни 23 мм оръдия ЗКУ...

И т.н., и т.н.

Количеството на излишните боеприпаси и очакващи да бъдат бракувани ще заеме далеч по-дълъг списък.

За всичко това се харчат пари за съхранение и охрана. За всичко това нямаме пари да обучим хора, нито пък ще има желаещи за професионална военна служба. Всичко това вече е поостаряло и при демографските дадености на България въобще не може да ни върши работа. За тези десетилетия за това оръжие не се намериха купувачи, въпреки усилията. Неизбежната му съдба у нас е превръщането му в скрап.

Логичното, справедливото решение е излишното да се даде на Украйна наистина, а не в парламента демагогски да се направи поредният геополитически шпагат.

Защото България е обявена от Русия като неприятелска държава, на България в нарушение на договорите Газпром ѝ спря газа. В България руска агентура отравяше българи – търговци на оръжие и убиваше българи, взривявайки военни складове. България плати милиарди за руски атомни и тръбопроводни интереси на Балканите и не е блокирала цент, копейка и стотинка руски пари и активи. Но се оказа, че "вината" ѝ пред Кремъл е, че не излиза от ЕС и НАТО и не е станала членка на руското ОНД.

С наведeната поза на страната ни веднъж завинаги трябва да се приключи.

Сега му е времето!

Иначе други ще приключат с нас, както вече се заканиха.

Или след Украйна ще се превърнем в поредното бойно поле.

 

  

 tgt

 

   Fluida

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq