Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Вестник The Times разкри планове на руснаците за инвазия срещу Кишинев

mrewГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Информатори на британското издание The Times в украинското разузнаване твърдят, че Русия е разработила конкретни планове за инвазия в Молдова. „Ние вярваме, че Кремъл вече е решил да атакува Молдова. - твърдят от разузнавателните служби на Украйна. - До какво ще доведат събитията в Молдова ще бъде решаващо за нас. Ако руснаците успеят да завземат контрола над страната, тогава

ние ще станем по-уязвими от военна гледна точка – това ще бъде заплаха за целостта на Украйна.“

Постановката е ясна - Русия ще признае независимостта на Приднестровието, а това ще бъде пряка заплаха и нарушаване на териториалната цялост на Молдова. Очаква се повторение на донбаския сценарий. Руснаците ще доставят оръжия и след това ще искат да ги присъединят към Русия. Украинските разузнавачи твърдят, че руските специални служби обмислят възможността за разпалване на вълнения и бунтове в страната. Сега в страната има недоволство сред хората заради поскъпването.

Украинското разузнаване отбелязва известна активност на летището в Тираспол, де факто столицата на непризнатото Приднестровие. Предполага се, че руските военни планират да извършат въздушен десант на транспортни самолети Ил-76 и хеликоптери в Приднестровието. Твърди се, че полетите ще се извършват от летище в окупирания Крим.

В същото време журналистите на „Тайм“ отбелязват, че тези твърдения са в противоречие с анализите на западните разузнавателни агенции, че руснаците нямат достатъчно възможности за безопасно прелитане под огъня на украинската противовъздушна отбрана в района на Одеса. Смята се, че за да доставят боеприпаси и да подсилят частите в Приднестровието, руснаците трябва да създадат сухопътен коридор от превзетия Херсон през Николаевска и Одеска области, под атаките на украинските сили.

Очакванията са, че кремълската хунта може да се опита да извърши военна операция по-близо до Деня на победата – 9. май. На този ден руският президент Владимир Путин може да обяви, че Русия признава независимостта на Приднестровието. Освен това, руските разузнавателни служби е вероятно да планират десантиране на войски в Тираспол, едновременно с организирането на безредици и протести в Кишинев.

Военните анализатори Джак Уотлинг и Ник Рейнолдс от Кралския съвместен институт за изследвания в областта на отбраната смятат, че подобна операция на руснаците би имала три цели:

Изтегляне на част от украинските войски на югозападния фронт;

Спиране на проевропейския курс на сегашното правителство в Молдова;

Заплаха към Запада, че подкрепата на Украйна с оръжие и финанси може да доведе до по-нататъшна дестабилизация в региона, а и Балканите.

Анализаторите отбелязват в доклада си, че украинското разузнаване е разбрало за плановете на генерал-майора от ФСБ Дмитрий Милютин да се опита да използва символите на руската инвазия в Украйна, забранени в Молдова, по-специално георгиевската лента, по време на протестите. Твърди се, че протестиращите трябва да бъдат закичени със забранените символи, а глобите и арестите от молдовската полиция да изглеждат като потискане на свободата на словото и опозицията.

 

Какво се случи досега в Приднестровието

На 24. април руското външно министерство заяви, че няма заплаха от ескалация в Приднестровието. На следващия ден, 25. април, неизвестни провокатори стреляха от руски гранатомети по сградата на т. нар. „Министерство на държавната сигурност на Приднестровието“ в Тираспол. Освен това, в село Маяк бяха взривени част от мощните антени на съветските радиоцентрове, използвани за пропаганда. Впоследствие властите в Приднестровието съобщиха за „атака срещу военна част в село Паркани“.

Приднестровският руски главатар Вадим Красноселски заяви, че следите от „терактовете“, според тях, водят към Украйна. Украинското разузнаване съобщи, че в Приднестровието е обявено военно обучение на резервисти.

В отговор президентът на Молдова Мая Санду обвини силите в непризнатото Приднестровието в организиране на провокативни експлозии и обстрели. Украинското външно министерство излезе с изявление, в което осъжда провокациите в Приднестровието и подкрепя териториалната цялост на Молдова. На 27. април президентът Владимир Зеленски публично заяви, че експлозиите в Приднестровието са извършени от руски специални служби, за да заплашват Молдова.

Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната съобщава, че в „Приднестровската молдовска република“ са отпечатани вестници с фалшив призив от жителите на Приднестровието към Путин, „да ги защити от тормоз и репресии“. Специалисти от НАТО очакват нови провокации в Приднестровието, но са на мнение, че те не представляват военна заплаха за независимостта на Молдова.

Вчера, 1. май, руски хакери са атакували уебсайтове на молдовското правителство. Няколко дни преди това президентката Санду призна, че страната няма боеспособна армия, за да се защити в случай на евентуално руско нападение.

 

  

 tgt

 

   Fluida

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq