Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Путин уби хиляди, а сапьорът Патрончо спаси хиляди хора

pdlgfiГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Президентът на Украйна награди служителите на Държавната служба за извънредни ситуации (GSChS). С медал "За самоотвержена служба" Владимир Зеленски отличи и кученцето Патрон, което през последните месеци се превърна във всеобщ любимец както на украинците, така и на целия свят. Причината за това море от всенародна любов е работата на миловидния Патрончо като сапьор.

Благодарение на своето обоняние, от началото на войната малкият четириног войник от породата „ джак ръсел териер“ е открил над 200 мини и така е спасил живота на хиляди хора. Разбира се, заслугата за бойните подвизи на Патрон е и на неговия стопанин.

„Искам да наградя днес прекрасния малък сапьор Патрон, който помага не само да бъдат обезвредени смъртоносните мини на руснаците, но помага и на нашите деца, за да се научат те на необходимите правила за безопасност в застрашена от мини зона“, каза Зеленски.

Собственикът на малкия симпатяга - майорът от службата за гражданска защита Михаил Илев, го е обучил да търси и открива опасни експлозиви. По време на службата си досега Патрон е надушил 236 мини, които са били обезвредени. Кучето участва и в разяснителни разговори за безопасно поведение в минирана зона, както за възрастни, така и за деца, според сайта на украинския президент.

Церемонията по награждаването се състоя по време на срещата на Зеленски с канадския премиер Джъстин Трюдо. При разминирането украинските сапьори използват оборудване от Канада, която вече обеща на Украйна и финансова подкрепа в тази област. По време на церемонията по награждаването Патрон залая Трюдо, на което Зеленски отговори с шега, обръщайки се към канадския премиер: „Може би имате нещо там, а?“

 

 

  

 tgt

 

   kij

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq