Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Според арх. Дора Иванова, за проекта ще са нужни 1,7 млн. лв.

VaniaГБ

”Бузлуджа – паметта на времето” се нарича проектът на младата архитектка Дора Иванова. Днес немската възпитаничка представи пред колектива на Националния парк-музей „Шипка – Бузлуджа”  как легендарната Чиния от клоака на времето може да се превърне в модерен исторически музей. Предлагаме на вашето внимание текста на журналиста Христо ХРИСТОВ, който пръв научи за амбициозните планове на арх. Иванова.
”Рушащият се от четвърт век монументален Дом на БКП на връх Бузлуджа, известен още и като Чинията може да бъде саниран и върнат към нов живот само срещу 1, 7 млн лв. Средствата могат да бъдат намерени както от частни инвеститори така и по европейските програми. За да се случи това обаче първо сградата трябва да бъде обявена за паметник на културата, категорична е арх. Дора Иванова.
23-годишната архитектка е възпитаник на Техническия университет в Берлин, където преди три седмици е защитила дипломната си работа на тема “Бузлуджа – паметта на времето“. Уникалната разработка е представена в катедрата по история на архитектурата ш и подкрепена изцяло както от научния ръководител, проф. д-р инж. Йоханес Крамер, така и от създателя на монумента арх. Георги Стоилов.
За пръв път арх. Иванова представи идеите си в вчера в Стара Загора и днес в Казанлък пред местната архитектурна общност и екипът на националния парк-музей „Шипка - Бузлуджа“.
По думите й недопустимо е променяща се България да остави на стихиите една уникална както по размери така и по замисъл конструкция само защото е построена във времето на тоталитарната държава.


В Германия плащат , за да обиколят Берлин с „Трабант“


„В Берлин хората плащат по 180 лв. на човек за 2 часа обиколка на града с „Трабант”. Имат си ГДР- музей, където са подредени цели колекции със соц-мебели. Плащат по 250 лв. за да посетят мюзикъл, който им разказва за социализма. Развили са цяла туристическа индустрия около историята си. Индустрия, която дава хляб на 20 на сто от живеещите в столицата.Там всяка сграда, която е преживяла втората световна война се намира под закрила на държавата като паметник на културата…”, навлиза тя в детайлите на обосновката си за спасяването на Чинията.
Проектът й предвижда преустройство на сградата с възможно най-малка, но достатъчна архитектурна и функционална намеса, за да се превърне тя в монумент на времето, разказващ и показващ историята на България от античността до наши време.
„Акцентът ще е върху един емоционален и интерактивен прочит, не толкова чрез факти и години, колкото чрез изпозване атмосферата на съществуващата архитектурна среда.“, коментира младата дама, като прави уговорката, че не е сред членовете на БСП или други леви партийни формации.
Тласък да се захване с темата били думите на неин немски колега отпреди година, който я провокирал с въпроса „Знаеш ли че на един от планинските върхове на България е кацнало НЛО?“.

Никой не знае къде са оригиналните чертежи


Последвали месеци на къртовски труд, среща с много хора, почти нелегално влизане в поставения „под ключ“ монумент и осъзнаване на истината, че май не сме дозрели да преосмислим историята си.
„Така и не успях да се добера до оригиналните чертежи, никъде не ги намерих по институциите, няма ги и арх. Георги Стоилов, който ми предостави само няколко свои ескизни рисунки...“, с болка сподели родената в Монтана млада жена, която не е загубила надежда че ще се реализира като специалист в родината.
Арх. Дора Иванова предлага след възстановяването на откраднатите метален покрив и прозорци на фасадата помещенията да бъдат само почистени, без да се реставрират похабените мозайки.
Концепцията й се състои от две времеви линии- хоризонтална и вертикална,които хронологично проследяват родната история от днешното ни време до античността и обратно.
В залата , където някога е трябвало да се провеждат тържествените партийни заседания тя предвижда да бъде обособен музей на съвременността, който ще бъде постоянно допълван.
Вътрешната мозайка, откъдето през 1990 г. грубо бе изчегъртан само образът на Тодор Живков ще разказва историята на социализма.Оцелелият вътрешен тъмен коридор пък ще бъде мястото на историята под османско робство. Външният кръг е за средновековието с 16 скулптури на най-значимите владетели.

С панорамен асансор ще се стига до рубинената петолъчка


Подземната част – която е била обитавана от клошари е запазена за три зали:праистория, античността с траките и прабългарите и основаване на Първата българска държава.
От последната зала с панорамен асансьор по източната стена на 70 - метровия стоманобетонен пилон ще се стига до най-високата точка. По стените на пилона посетителите ще могат да прочетат имената на българските владетели.
Предвидена е възможност в простраството между двете, изработени от рубиново стъкло петолъчки да се разположи лекционна зала.От там гостите ще излязат навън, за да разгледат планинската панорама.
Помислено е и за настаняването на туристите, които биха искали да останат за по-дълго време край монумента в хотел, вписан в гънките на околните върхове.

На „Позитано“ 20 не знаели за разработката


Арх. Дора Иванова е убедена, че при подкрепата от страна на институциите и след една обстойна дискусия проектът може да бъде реализиран. И днешната руина да се включи в системата на съществуващите туристически дестинации: Долината на тракийските царе, Паметникът на Свободата на връх Шипка, храмът „Рождество Христово“ в планинското градче, паметниците и паметните знаци около Историческата поляна и околните планински хижи и ски-влек.
Тя е готова да обсъжда всеки един от детайлите и да дискутира нови, допълващи идеи, за да излезе уникалната творба на арх. Георги Стоилов от срамната графа „забравени паметници“.
„Радвам се, че един млад човек е направил подобна разработка, с удоволствие ще се срещна с арх. Иванова ако тя пожелае. Имаме нужда от свежи идеи...“, сподели зам. председателят на БСП Драгомир Стойнев .
Той припомни, че на този етап от „Позитано“ 20 не са приели да станат стопани на рушащия се Дом, въпреки решение на МС №731 от 30 септември 2012 г., с който на БСП се предоставят две сгради с разгърната площ от по 1754 кв. м и 965 кв. м.

   

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n