Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Управляващите се готвят да изтъргуват ветото срещу Скопие за руския нефт

makedrГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Румен Радев и Кирил Петков отиват в близките дни при Макрон за преговори за отмяна на ветото ни срещу Северна Македония. Възможно ли е Франция да стане гарант за българските интереси? Запознати твърдят, че френският президент е приел да стане гарант за нашите искания, като Париж ще следи за нашите интереси и реализацията на съответните промени в северномакедонската конституция. Но!

Нашите управници смятат да използват отказа от ветото като разменна монета за друга геополитическа сделка: да се запази руският нефтен монопол у нас.

Последно Европейският съвет реши до края на годината вносът на руски нефт чрез танкери да бъде изцяло прекратен. Изявлението на премиера, че за нас е направено изключение до края на 2024, няма потвърждение в никакви други източници. Такова временно изключение се посочва само за нефтопровода "Дружба", от който се снабдяват Чехия, Словакия и Унгария. Така че, ЕС изглежда е отрязал Кирил Петков за мераците му да запази монопола на "Лукойл" у нас.

Според други източници в Брюксел, обаче, изключения за България е направено за сметка на съгласие на страната ни за вдигане на ветото за преговорите на Северна Македония с ЕС. Родното съгласие е плод на неформални разговори между абсолютно всички парламентарно представени партии у нас и президента Радев. Общото им единодушно решение е било за сделка: да се запази руският монопол върху нефта у нас като цена срещу вдигане ембаргото ни за Северна Македония. Това съобщава журналистът Григор Лилов.

И още по темата научаваме от агенция БГНЕС, която се е свързала с участниците в последния коалиционен съвет от 27. май. В него са участвали Кирил Петков, Асен Василев, Иван Ченчев, Георги Свиленски, Гроздан Караджов, Станислав Балабанов, Велислава Петрова, Атанас Атанасов и Владислав Панов. По време на срещата от премиерът е информирал, че "френското председателство е обещало да включи всички български искания в преговорната рамка и тяхното изпълнение да бъде гарантирано от самия Макрон". На участниците в коалиционния съвет е направила силно впечатление информацията, че "президентът Радев е провел много положителен разговор с Макрон".

В края на срещата на управляващите е било взето решение в следващите две седмици "никой да не коментира и да не взема отношение по въпроса за РСМ". По този въпрос най-мълчаливи трябва да бъдат представителите от Министерството на външните работи. Първите коментари трябва да бъдат „след като бъде оповестен и мощно подкрепен предложения текст от самото МВнР“. В същото време всички представители на отделните политически партии, участващи в правителството ще твърдят, че "няма никакви отстъпления по въпроса за РСМ и националните интереси на страната ни ще бъдат защитени".

По време на коалиционния съвет е постигнато съгласие, че всяко различно мнение и позиция по този въпрос на политици, учени, историци, журналисти да бъде "максимално бързо атакувано и с тежки политически обвинения". Един от тях дори се похвалил в края на срещата пред част от участниците, че "той лично се е справил с един непослушник и "може да поръча всеки един за оклеветяване от двете страни на границата".

Поисканият от премиера Консултативен съвет по национална сигурност /КСНС/ при президента за РСМ ще бъде свикан след посещението във Франция. За провеждането му лично се е ангажирал самият министър-председател.

Същевременно, евродепутатът Андрей Ковачев заяви, че България не трябва да приема като гаранция каквато и да била устна или писмена декларация, независимо от кого – от Еманюел Макрон, или от Урсула фон дер Лайен, или от когото и да било.

„За нас гаранция може да бъде само, ако нашите точки от Рамковата позиция и Декларацията на българския парламент, както и елементите от Договора за приятелство и добросъседство бъдат включени в преговорната рамка, която да бъде приета от всички страни-членки“, подчерта българският евродепутат.

 

  

 lfswt

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq