Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

САЩ, Великобритания, Полша, Словакия дават тежко далекобойно оръжие на Киев

ragsГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Украйна и Словакия сключиха договор за доставка на осем самоходни гаубици „Zuzana 2“. За това написа в Туитър словашкият министър на отбраната Ярослав Наги. „Радвам се да потвърдя, че договорът за гаубиците „Zuzana 2“ за Украйна е подписан – осем броя ще бъдат доставени в Украйна“, потвърди министърът. Сделката стана реалност след посещението на словашката президентка Зузана Чапутова,

която в началото на седмицата бе сред развалините на градовете Ирпен и Бородянка, разрушени от руски войски. Чапутова се срещна и с президента Владимир Зеленски в Киев, потвърди заместник-ръководителят на кабинета на президента Андрий Сибига.

"Зузана потвърди Зузаните" - това бе лозунгът, под който мина визитата на президента на Словашката република Зузана Чапутова в Киев. Зузаните са словашки 155-мм колесни самоходни оръдия. Освен това, президентката пое ангажимент пред Зеленски за лично лобиране за статута на кандидат на Украйна за ЕС, подкрепа за отбраната, сътрудничество в енергийния сектор, възможен общ граничен и митнически контрол.

Освен това, Украйна ще закупи още 60 полски самоходни артилерийски гаубици "AHS Krab" в допълнение към предишните 18, които вече са дарени от Полша. Доставките ще бъдат извършени в следващите няколко месеца, производственият капацитет на полския завод е 20 - 30 броя годишно. Цената на сделката е около 3 милиарда злоти (около 700 милиона долара), като Украйна стана първият клиент за износ на този вид оръжие. Шасито на гаубицата се произвежда по корейски лиценз, а оръдието е модификация на британски оригинални. По-рано стана известно, че Полша е предоставила на Украйна огромен запас от резервни части за изтребители МиГ-29 и оръжия за тях.

И най-важното - Великобритания ще изпрати в Украйна реактивни системи за залпов огън М270. Този ход беше тясно координиран с решението на САЩ да предоставят на Украйна аналогична система HIMARS. Британското правителство потвърди, че украинските военни ще бъдат обучени как да използват пусковите установки в Обединеното кралство, така че ефективността на системите да бъде максимална. Великобритания стои до Украйна и е поела водеща роля в доставката на жизненоважни оръжия, необходими за защита на страната.

 

 

  

 lfswt

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq