Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Мадрид вече даде на Киев ракетни системи за противовъздушна отбрана

leopГЛАСЪТ НА УКРАЙНА

Испания е готова да достави на Украйна зенитно-ракетни системи и бойни танкове Leopard. За това съобщава испанското издание El Pais, позовавайки се на информация от правителството. „Според правителствени източници, Испания е готова да направи качествен скок във военната подкрепа на Украйна срещу руската инвазия. Докато досега доставяше боеприпаси, лични предпазни средства и

леки въоръжения (гранатомети С-90 и картечници), сега се подготвя доставката на тежко въоръжение“, се твърди в статията. Според авторитетното испонско издание, министерството на отбраната вече завършва доставката на Киев на батарея от зенитно-ракетни комплекси за малък обсег „Shorad Aspide“, които испанската армия е заменила с друга, по-модерна система.

Доставката на зенитния комплекс, произведен от европейската ракетна компания MBDA, ще стане след края на преговорите с координационната група в Щутгарт, която организира доставките на военната помощ за Украйна. Испанското правителство също е готово да прати на Украйна съвременни немски танкове Leopard A4, които от десет години са в резерв в базата на испанската армия в Сарагоса. Тези танкове са част от партида от 108 употребявани бойни машини, които Германия продаде на Испания през 1995 г. преди сключване на договор за производството на Leopard в Испания.

Източници смятат, че около 40 танка могат да бъдат ремонтирани и предадени на украинската армия. Освен това Мадрид предложи на Украйна да обучи нейни военни. Първоначално обучението ще се проведе в Латвия, където испанската армия е разположила контингент от 500 войници с шест танка Leopard 2E като част от операцията на НАТО за засилено предно присъствие. На втория етап обучението на украински танкисти ще се проведе в Испания.

След Великобритания и Полша, Испания е сред най-активните европейски държави, които не се поколебаха и за миг дали да помогнат с оръжие на Киев да се защити от руската агресия. През април испанците пратиха към Полша военен транспортен кораб, натоварен с 200 тона оръжия, боеприпаси и друга помощ за украинския народ.

А ето и прогнозата на анализатора Илиян Василев за войната в Украйна. Според него, с времето ще се разкрива все повече истината, че Путин няма ресурс, за да победи и завладее Източна Украйна, нито да поддържа дълго време кампанията си с подобен интензитет. Може само да нанася щети на Украйна. Не може и да обяви едностранно, че прекратява огъня и се оттегля - в Москва няма да му простят, а украинците няма да обърнат внимание.

„Ни напред, ни назад е ситуацията. – казва Ил. Василев. – Значи Путин трябва да представи текущите си минимални успехи в Източна Украйна като нещо значимо, като нещо, което е било първоначалното му цел и да обяви победа.“ Той не може да мобилизира допълнително руски войници, защото ще пропадне първоначалната уговорка-сделка с руснаците - нали такава бе логиката Кремъл да говори за „ограничена военна операция“, а не война. И това вече ще дестабилизира режима му, въпреки че масова съпротива отвътре не следва да се очаква, тъй като медиите са откъснали руснаците от света и от реалността въобще. Но е късно за Путин да обяви операцията за "свещена", или за "нова Отечествена". В следващите два - три месеца войната може да придобие, при това рязко, неблагоприятен развой за Путин поради несъответствие между цели и ресурси.

 

  

 lfswt

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq