Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Насоченият лъч на оръжието заглушава контролния сигнал и дронът се сгромолясва на земята

kveГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Пушките против дронове се използват за борба с разузнавателните квадрокоптери. За пета поредна година те се произвеждат в Украйна от компанията Kvertus, основана от украинеца Андрей Знайченко от Луганск. Всяка война има свои собствени характеристики. Повечето експерти твърдят, че руско-украинската война е война на артилерия и дронове. Около 70% от смъртните случаи на цивилни и военни

са причинени от артилерийски огън. А дроновете помагат за коригиране на артилерийския огън – това се не само военни, но и цивилни „хвърчила“ с неголям радиус на действие.

За борба с тях се използват пушки против дронове. Тези специфични оръжия се произвеждат от украинската компания Kvertus и в някои отношения продуктите превъзхождат западните аналози, които Министерството на отбраната на Украйна закупи през 2021 г. и чиито доставки бяха блокирани от бившия германски канцлер Ангела Меркел.

Как се появи Kvertus, какви са силните страни на пушките му и какви ползи носят те на фронта? Предприемаческият път на собственика на Kvertus Андрий Знайченко от Луганск започва през 2013 г. Тогава той започва да внася китайски мобилни телефони. С началото на руско-украинската война през 2014 г. Андрий преориентира бизнеса си, като залага на устройства за потискане на комуникацията - така наречените заглушители. Предприемачът е установил партньорства със седем китайски доставчици.

"Знаех, че Украйна има много оборудване за радиоелектронна борба, което е оборудвано на танкове и бронетранспортьори. Армията обаче имаше нужда от нещо компактно и портативно", спомня си Знайченко. През 2015 г. той заминава за Китай и Тайван, за да види производството на "заглушители". Бизнесменът посещава 15 фабрики за тяхното производство.

След това пътуване бизнесменът решава да създаде подобно производство в Украйна. Година по-късно, на 31 януари 2017 г., Зайченко регистрира Kvertus LLC. По времето на създаването на фирмата, бизнесменът е един от доставчиците на оборудване за техническа защита на информацията в Службата за сигурност на Украйна. Той обаче се стреми да продължи напред: да разработи и произвежда системи за блокиране на радиоуправляеми взривни устройства, системи за потискане на комуникацията, по-специално системи за блокиране на дронове.

Kvertus произвежда четири модела пушки против дронове. Те се различават по обхвата и броя на честотите, на които работят. Най-популярният модел "заглушител" на компанията е KVSG-6. Устройството потиска контролните канали на дрона, което води до принудителното му кацане. Според производителя, обхватът на KVSG-6 е до 3 км, продължителността на непрекъсната работа - 30 минути. За да принуди дрона да падне, той трябва непрекъснато да бъде заглушаван за една до три минути.

 

  

 lfswt

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq