Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Примитивната феодална руска империя трябва да бъде спряна. Сега!

okmyjyГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Украинският президент Володимир Зеленски призова ЕС да позволи на страната му да тръгне по пътя към членство в съюза, като предупреди, че териториалните амбиции на Русия се простират от полската столица Варшава до българската столица София. "Русия не се интересува само от нашите (градове) Мариупол, Северодонецк, Харков и Киев. Не, нейните амбиции са насочени към огромна територия от Варшава до

София", каза той, без да посочва доказателства за твърдението си.

"Както и в миналото, руската инвазия в Украйна е първата стъпка, от която руското ръководство се нуждае, за да си отвори път към други държави, към завладяването на други народи".

ЕС е приел шест кръга санкции срещу Русия, а Украйна се стреми към седми кръг, за да засили натиска върху Русия за прекратяване на войната.

Европейската комисия обяви през тази седмица решението си да даде на Украйна статут на кандидат за членство преди срещата на върха на ЕС. Получаването на статут на кандидатка е предварителна стъпка в дългия процес на присъединяване.

За много българи, възпитавани от люлката в любов към „дядо Иван“, предупреждението на Зеленски може би не звучи толкова страшно. „Голяма работа, нека най-после да дойдат „братушките“, та да ни оправят държавата!“ Вероятно така би прозвучал коментарът на бай Ганьо към леля Ганка в кухнята, на чашка пърцуца. И в случая бай Ганчо няма вина за това, че системно е бил дезинформиран относно истинската реал-политика на Кремъл към България. Нашенецът няма идея, че разпарчетосването на българското землище и българския народ е заслуга на Москва, че Македония нарочно е подарена на гърци и сърби, за да бъде отслабена нашата държава, че погромът над България през Междусъюзническата война през 1913 година е замислен и организиран от император Николай II. И най-после, българските болшевики са изтрили от Историята ни и най-беглия спомен за съветската окупация на държавата ни. Затова един нов български филм действа като шамар – за свестяването на изпадналия в безсъзнание Българин. „Второто освобождение“ е документален филм от 2021 година на историчката проф. Евелина Келбечева и кинорежисьора проф. Светослав Овчаров. Филмът изследва на базата на архивни документи най-големия политически, финансов и нравствен прелом в новата българска история, предизвикан от съветската окупация на България от есента на 1944 до зимата на 1947.

Във филма са използвани само и единствено документи на Съюзническата комисия – без възстановки, интервюта, актьори, както и почти без допълнителни анализи и коментари. Голяма част от показаните хроники и документи не са били достъпни допреди филма, а са били съвсем наскоро разсекретени от архивите на Министерство на външните работи. Екипът на филма – проф. Келбечева, проф. Овчаров и доц. Груев са първите, които отварят тези архиви и чрез филма ги правят публично достояние. Сред представените документи са:

- позицията на българската делегация, водена от министъра на външните работи в ОФ правителството Петко Стайнов, която заминава за Москва, за да договаря за т.нар. Московско примирие със СССР, САЩ и Великобритания; позицията, която на практика не е резултат от преговори, а безусловно приема условията на СССР, завършва с призива „Съдете ни!“

- паметка на Политическия отдел на Трети украински фронт, която описва как е бил създаден митът за „освободителните действия“ на съветските войски. Окупацията на руснаците трябвало да бъде представена като „освобождаване“ за втори път на България от чуждо робство.

- списък с над 150 имена на обикновени хора, прегазени от съветски камиони, ограбени домове и изнасилени от пияни съветски войници жени;

- списък, показващ килограмите хранителни продукти, поръчвани от съветски офицер да му бъдат безвъзмездно доставени…

На база на документите, според изчисленията на историците, издръжката на Червената армия възлиза на между 50% и 75% от брутния вътрешен продукт на Царство България. Ето, затова е и прословутата следвоенна купонна система у нас, която нашите старци си спомнят. За да можем да изхраним натрапниците „освободители“…

На премиерата на филма проф. Евелина Келбечева казва: „Това, което трябва да бъде разбрано от този филм е, че станалото между 1944 – 1947 г. е най-дълбокият катаклизъм, който България изживява. И не говорим само за продоволствена криза, за икономическа, финансова криза. Говорим за разнищване на дълбинната социо-културна тъкан на българското общество“.

Ех, дядо Иване!

За какъв те мислехме, а ти какъв излезе…

 

  

 tgt

 

   Fluida

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq