Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Първите наши F-16 вече се качват на конвейера, Израел ни предлага радар от последно поколение

ledfrГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Базираният в Германия оръжеен концерн EuroSpike предлага на Сухопътните сили на България няколко варианта на противотанковите ракети Spike с малък, среден и удължен обсег. Компанията вече е оценила способностите на българската отбранителна индустрия както в държавния сектор, така и в частния и е готова да сключи споразумения за индустриално сътрудничество. „Една от ракетните системи, които

предлагаме на българската армия е от пето поколение“, пояснява Михаел Вернер, генерален мениджър на ЕуроСпайк. Той описва и възможностите на това семейство от противотанкови оръжия. „Спайк“ с малък обсег е смъртоносен за всякакъв вид бронирани бойни машини в радиус до 2 километра. Тази система е особено подходяща за силите за специални операции. Следващият вариант на ракетните системи поразява танкове на дистанция до 5,5 км. Той се използва от пехотата, но така също може да се интегрира като част от въоръжението на бойни машини. А спайковете с удължен обсег имат поразяващо действие до 16 км /когато са изстрелвани от вертолет/ и до 10 км, когато са изстрелвани от бойна машина.

Преди да влезе в оръжейната индустрия, Михаел Вернер е служил 12 години в Бундесвера като офицер. Той пояснява, че далекобойните варианти на системата „Спайк“ вече успешно са били интегрирани в купола на финландската бойна машина на пехотата „Патрия“, която преди няколко години бе предложена като вариант за превъоръжаване на Българската армия. Повече от 20 държави от НАТО и ЕС са клиенти на немската оръжейна компания.

И още новини за Българските въоръжени сили. Израелската държавна оръжейна компания произвежда най-модерното поколение на високо оценявания многофункционален радар (MMR), който ще бъде предложен на България в предстоящия нов етап от търга за нови радарни системи. Офертата на IAI включва трансфер на технологии и ноу-хау от Израел към България, както и индустриално сътрудничество, което ще донесе ползи на българската индустрия.

И накрая, първите български F-16 Block 70 ще бъдат произведени до края на тази година. Точната дата на доставката на първите български F-16 Block 70 е въпрос на договорка между правителствата на САЩ и на България. Това, което се знае със сигурност е, че частите за българските изтребители вече са в завода в Грийнвил, Южна Каролина и тази година самолетът ще бъде качен на производствената линия. Това каза в специално интервю за Военния телевизионен канал Джонатан Лин, мениджър бизнес развитие за България на компанията Lockheed Martin.

 

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n